Domov arrow Novice arrow Romarske cerkve arrow Vrh Svetih Treh Kraljev
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Vrh Svetih Treh Kraljev

Natisni E-pošta

Župnijska cerkev svetih Treh kraljev

Vrh Svetih Treh Kraljev
Med božičnimi prazniki ima posebno mesto 6. januar, ki nosi v cerkvenem koledarju dve imeni. Uradno mu pravimo praznik Gospodovega razglašenja, ali grško epifanija, kar pomeni razodetje, prikazanje.

Drugo ime za praznik je sveti trije kralji. Ljudje so namreč hoteli vedeti, kdo so bili ti modri, koliko jih je bilo in kakšna so bila njihova imena. V zahodnoevropski krščanski tradiciji se je ustvarila podoba treh kraljev, ki so prišli z Vzhoda. Že v 6. stoletju jih predstavi rokopis iz Ravene: Boltežar nosi kadilo, Melhior daruje miro, Gašper zlato. V 11. stoletju, posebno pa po križarskih vojnah, so postali še bolj slavni. Njihove relikvije, o katerih se Cerkev ni nikoli uradno izrekla, da so pristne, so postale cilj češčenja romarjev od vsepovsod. Relikvije je v Carigrad prinesla cesarica Helena, od tam so prišle v Milano in tu jih je vzel cesar Friderik Barbarossa ter odnesel v Köln, kjer jih hranijo še danes. Trije kralji so postali zavetniki popotnikov in romarjev. Priporočali so se jim za srečno smrt in ozdravljenja od božjasti. V Köln na Renu (Kelmorajn), kjer so vsakih sedem let izpostavili v češčenje njihove relikvije, so od 14. stoletja naprej radi romali tudi naši predniki in prenesli češčenje teh mož tudi na Slovensko.

Na Kranjskem je bila v 17. in 18. stoletju posebno sloveča božja pot Sveti Trije Kralji na Vrhu pri Rovtah med Logatcem in Žirmi. Vrh je raztresena hribovska vas tako, da na vzvišenem hribu, visokem 884 metrov, samevata le cerkev s pokopališčem in župnišče. Nekoliko nižje so naokrog raztresene posamezne domačije. Pogled po okoliškem hribovju, travnikih, senožetih, njivah in bujnih gozdovih prijetno pomirja obiskovalca, ko si pod lipo oddahne in se razgleda po lepi naravi. Marsikdo, ki ima rad miren sprehod v naravi, zaide sem. Nekoč je bilo tu vse bolj živahno, posebno ob romarskih shodih. Pravijo, da so sem radi prihajali prosit za zdravje in za blagoslov pri živini.

Cerkev svetih Treh kraljev na Vrhu je prvič omenjena že leta 1560. To je bila gotska cerkvica, verjetno nič večja kakor ona pri Materi božji v Smrečju (tudi to so v 18. stoletju večali). Romarji, ki so prihajali k Mariji v Smrečje ali k Trem Kraljem, so obiskali obe. Sloves in razmah božje poti na Vrhu se je začel v dobi nemirne reformacije, ko so v zmedi nove vere, ki so jo oznanjali nekateri duhovniki, preprosti verni ljudje iskali gotovosti v pobožnostih. Ker je bilo romarjev vedno več, so se v drugi polovici 17. stoletja odločili za večjo cerkev. Sedanja stavba je bila postavljena leta 1698. To je razmeroma dolga in ozka ladja s prezbiterijem, ki je po zadnji obnovi v letu 1996 zopet zaživela v svoji prvotni lepoti. Zaključek prezbiterija s tremi stranicami kaže na to, da so verjetno gradbeniki porabili del zidovja stare cerkve. Notranjščina z oltarji je baročna. Izročilo pravi, da so razkošne kamnite oltarje, ki jih krase leseni kipi, prinesli po razpustitvi kartuzije v Bistri. Grb nad oltarno nišo nakazuje, da je oltar nastal v kulturnem ozračju škofjeloškega gospostva. Strokovnjaki domnevajo, da so oltarji nastali v delavnici mojstrov Mihaela Kuša in Luka Misleja. Nastanek glavnega oltarja postavljajo v leto 1700. V preteklosti sta bila stranska oltarja posvečena sv. Jožefu in Mariji Pomočnici, a so v hudih letih druge svetovne vojne vanju postavili Srce Jezusovo in Marijino. Pravijo, da je to škodovalo romanjem, saj so ljudje sem radi prišli tudi zaradi Marije Pomočnice. Ker ni bilo več njene podobe, so prenehali. Iz prvotne cerkve se je ohranil gotski Marijin kip, ki ga zdaj hrani Narodna galerija.
Avtor: Franci Petrič
Foto: Marjan Smerke
Informacije:

Župnijski urad Vrh Sv. Treh Kraljev 7, 1373 Rovte,
v upravi iz Žirov:
Župnijski urad Jobstova cesta 34, 4226 Žiri.
Satelitska slika Vrha Svetih Treh Kraljev in okolice.

Dostop:


z avtom do cerkve.

Glavni shod:


mališmaren (8. september), sv. trije kralji (6.januar).

Slovenske božje poti

Vrhunska monografija
v kateri je predstavljeno
205 slovenskih
romarskih poti.

Cena 65 €


Ključne besede

Tag cloud Dodaj...
Please Enter New Tags Separated By Comma's
  ali zapri

Notranjska  nadškofija Ljubljana  romarska pot  sv. Trije kralji  Žiri 
Komentarjev
Dodaj novIšči
Komentiraj
Ime:
Spletna stran:
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
 
Security Image
Prosimo vpišite anti-spam kodo, ki jo vidite na sliki.

 
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008