Doma Izleti Romarske cerkve Ledinica pri Žireh

Ledinica pri Žireh

Podružnična cerkev sv. Ane

Ledinica pri Žireh

Preprosta življenjska zgodba Marijinih staršev je v vseh časih nagovarjala ljudi. Postala sta simbol materinstva in očetovstva. Včasih sta godovala vsak posebej (sv. Ana 26. julija, sv. Joahim pa 16. avgusta). Po novem imata god skupaj 26. julija. V pobožnostih vernega ljudstva pa ima še vedno prednost sv. Ana. Dejstvo, da jo je Bog izbral za mater Mariji, ki je rodila svetu Odrešenika, je verne spodbujalo, da so se zatekali pod njeno priprošnjo in ji postavljali svetišča. Na Slovenskem ima 55 cerkva in cerkvic. Po svetu in pri nas je priprošnjica mater in nerodovitnih žena. Oboje so se zatekale k njej s pobožnostjo devetih torkov po binkoštih, saj velja, da je torek sv. Ani posvečen dan. Posebno radi se ji priporočajo mladoporočenci, vdove, delavke in različni poklici. Pri nas je bila vedno tudi priprošnjica za srečno zadnjo uro, zato ji je posvečeno več pokopaliških cerkva in kapel.

Poljanska dolina, ki leži v srcu Slovenije, skriva v sebi vse polno čudovitih, naravnih in umetniških biserov. Številna znamenja in cerkve vabijo domačine in obiskovalce, da se pri njih ustavijo. Vsaka skriva kakšno zgodbo, ali pa spodbuja k občudovanju tega hribovitega zelenega sveta. Ko se odpravite proti Žirem, vas bo ob vstopu na žirovsko polje pozdravila na griču z desne strani cerkev sv. Ane na Ledinici. Na 489 metrov visokem griču, odetem v košate krošnje dreves, se dviga baročna cerkev z značilnim razgibanim zvonikom. Prvotna cerkev na tem kraju je bila gotska, kakor pravi izročilo. Najbrž je bila med najstarejšimi v fari sv. Martina. Zaradi lepe lege, razgleda in priljubljenosti sv. Ane je bila včasih močno obiskana. Prav to je spodbudilo dušne oskrbnike in pobožne romarje, da so se v dobi ponovnega razcveta romanj v 17. stoletju odločili na mestu stare postaviti novo, svetlejšo in večjo. Taka nas, vsa prenovljena v zadnjih letih, pozdravlja danes.

Njena velikost daleč presega mere, značilne za podružnico. Kako tudi ne, saj je morala sprejeti romarje in posebno romarice, ki so se k njej zatekale v svojih stiskah. Številni dobrotniki so tudi dobro poskrbeli za njeno okrasje, ki kljub starosti še vedno najbolj očara obiskovalca. Cerkev ima kar pet oltarjev, glavni je posvečen sv. Ani. Narejen je bil v letu 1774. Čeprav v njem ni značilne živahne baročne razigranosti, ampak so figure nekoliko odrevenele, je lep zaradi barvitosti. Izjemno lepa in mila pa je podoba sv. Ane, za katero se zdi, da jo je izdelala roka drugega rezbarja kakor ostale kipe na njej. Ob njej je Marija kot otrok. Sv. Ana drži v rokah knjigo, iz katere Marija bere. Motiv, ki je zelo zgovoren!

Tudi ostali štirje oltarji so nekaj posebnega. Stranska dva ob slavoloku sta posvečena sv. Ožbaltu in starozaveznemu, v trpljenju preizkušenemu očaku Jobu. Pravijo, da ju je izdelal mojster Lederwasch in sta najboljši rezbarski stvaritvi v cerkvi. Druga dva oltarja, ki sta v stranskih ladijskih nišah, pa je izdelal Štefan Šubic iz Hotovelj v Poljanski dolini. Posvečena sta sv. Križu in sv. Florijanu. Posebno zadnji je v veliki časti med okoliškim prebivalstvom. Še vedno sta namreč pri sv. Ani dva velika shoda, ko se zberejo Žirovci in okoličani: na god sv. Florijana in na god sv. Ane. Takrat je prostorna cerkev polna kakor nekoč, ko so se ljudje še na druge praznične dni kot romarji zbirali okrog Aninega oltarja. Sicer pa je obisk v poletnih dneh na tem prijaznem griču vselej lepo doživetje, zaradi miru in prijetnega poletnega hladu, ki vlada na njem. Nič čudnega torej, če so Žirovci tako navezani na ta kraj!

Avtor: Franci Petrič
Foto: Marjan Smerke

Informacije:

Župnija Žiri
Jobstova cesta 34
4226 Žiri

Telefon: (04) 510 50 00

Dostop: z avtom do cerkve.

Glavni shodi: florijanovo (4. maj), god sv. Ane (26.julija).

Filter by

Objave iz iste kategorije: