Doma Izleti Slovenske pešpoti Vegova pot

Vegova pot

Razvojni center LitijaRazvojni center Litija je pripravil članek o Vegovi poti. Opisane sta dve smeri, kakšen je dostop z javnim prevozom, kulturna dediščina ob poti in možnosti za okrepčilo.

SMER DOLSKO-ZAGORICA
1,5 ure hoda

Pot se prične pri kulturnem domu v Dolskem in nas vodi mimo Žerjavovega gradu in cerkve Sv. Helene. Sprehodimo se do graščine ter po poti skozi gozd, po kateri se je včasih sprehajala graščakinja Helena. Gozd nas napolni z zrakom neokrnjene narave. Na poti prisluhnemo ptičjemu petju in žuborenju potočkov, v tišini lahko srečamo kakšno od gozdnih živali. turisticne poti vegova vegova 01 Vegova potOb vzponu, ki bo trajal dobro uro, se bomo z veseljem tudi ustavili ter pozobali okusne borovnice. Zanimiva je pot po vaškem kolovozu, obdana s starimi hruškami in jabolki. Razgledne točke širijo pogled na Ljubljansko kotlino, vse tja do Karavank in Kamniško Savinjskih Alp. Pot nadaljujemo do odcepa proti Vrhu pri Dolskem. Ob stari kapelici zavijemo na desno proti vzhodu. Hodimo naravnost in se po nekaj korakih spustimo do glavne ceste. Do domačije je le še nekaj hoda. Na domačiji nas bodo pričakali prijazni Vegovi potomci, skupaj si lahko ogledamo manjši Vegov muzej.

SMER MORAVČE-ZAGORICA
1,5 ure hoda

Vegova potPot, po kateri se je Jurij Vega kot deček redno vračal domov v Zagorico od verouka in nedeljske šole v Moravčah, se prične v starem trškem jedru Moravč, pri spomeniku Jurija Vege in cerkvi sv. Martina. Po slabem kilometru peš hoje proti jugu po prijetni podeželski poti prispemo do cerkvice Žalostne Matere Božje na Hribcah. Ko pridemo do križišča gremo naravnost po gozdni poti mimo razgledne točke, ko se nam odpre pogled na grad Tuštanj, ki se bohoti v svoji veličastni opravi,  ter v ozadju na Kamniško-Savinjske Alpe. Skozi gozd se začne pot vzpenjati mimo Gedeta proti Spodnji Javorščici. Po približno polurnem vzponu prispemo do stare kmečke hiše pri Bovonu, ki spomnija na prastare čase. Pri kužnem znamenju se spustimo navzdol po makadamski poti proti Križevski vasi. Po vijugasti cesti prispemo do cerkve Sv. Križa ter se nato obrnemo proti zahodu do Zagorice ter se vmes prepustimo čudovitim razgledom na reko Save in Ljubljano.  Na Vehovčevi domačiji si ogledamo Vegovo spominsko sobo ter poklepetamo s prijaznimi domačini.  


Dostop z javnim prevozom

Dolsko
–    iz železniške postaje Laze
–    iz avtobusne postaje Dolsko

Moravče
–    iz avtobusne postaje Moravče


KULTURNA DEDIŠČINA OB POTI…

 
Cerkev Sv. Helene

Žerjavov grad

Cerkev Sv. Agate

Vegova domačija

Cerkev Sv. Križa

Grad Tuštanj

Cerkev Žalostne Matere Božje

Cerkev Sv. Martina

Možnosti za okrepčilo:

Turistična kmetija Pr’ Krač v Dolskem
Gostilna Žerjavica v Dolskem
Gostilna Pri Jurku v Moravčah
Turistična kmetija Pri Mežnarju, Katarija, Sv. Miklavž
Vegov hram v Dolskem


Vegova potVegova potVegova potVegova pot

Filter by

Objave iz iste kategorije: