Doma Izleti Zanimivosti Anekdota o Babjem zobu na Jelovici

Anekdota o Babjem zobu na Jelovici

Babji zobStari ljudje pravijo, da na Jelovški planoti stara baba je živela. Nekateri so celo trdili, da je več kot stopetdeset let že imela, da čarovnica je bila, ki se je skrivala tam, češ drugače jo bi pogubili na grmadi. Baba je zelišče nabirala, s čarovništvom in napitki se je ukvarjala ter v dolino svoje uroke je pošiljala.

V dolini vsi so se babe bali, saj kadar je urok poslala nihče od kmetov ni upal na njivo ali v gozd, saj tam še danes hudičeva ježa preži, ki marsikaterega kmeta lahko zaradi njenih urokov takoj pogubi.

Ko pa baba že bila je stara ni več tako dobro zelišča nabirala, saj počasi že prihajal njen je čas. Nihče pa vedel ni koliko je stara, saj krepko čez sto jih je že nabrala.

Nekega dne pa ko dovolj zelišč ni nabrala, preko roba planote z jezo uroke je metala in glej babi stari spodrsne na planoti tej. In tako omahne v globine prostrane od koder je slišati bilo njene uroke stare. In iz odmeva gora slišati urok bilo je celo v dolino:

Jelovica ti ne boš strma kot prej, takoj škrbino naredi na mesti tej.

In od takrat se vedno na koncu Jelovice, ki se zaključuje proti Bohinjski Beli vidi velik Babji zob, katerega že več sto let iz roda v rod vsi tako imenujejo.

Avtor: Vinko Guzej

Objave iz iste kategorije: