Doma Blog Izola

Izola

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

blogi 420 izola 038 20100824 1123877834 Izola

Izola je zelo lepo, slovensko ribiško in turistično mesto. Leži v Slovenski Istri, med Koprom in Piranom. Nekoč je bila Izola otok, ki se je konec 18. stoletja združil s kopnim. Odtod tudi ime mesta, isola je v italijanskem jeziku otok.

Danes je Izola predvsem turistično mesto, ki ga je vredno obiskati, saj ima zelo zanimivo in slikovito staro mestno jedro. Najbolj živahno je ob obali, od izolske marine do starega pristanišča, ki mu pravijo Mandrač in je bil že v srednjem veku center Izole. Če se napotimo ob obali še malo naprej, pa pridemo na izolsko mestno kopališče, ki je lepo urejeno, pa še veliko naravne sence ima.

Na izletu v Izolo pa ne smemo pozabiti na znamenitosti, ki jih je kar nekaj, če omenim samo nekatere: Župnijska cerkev sv. Mavra iz 14. stoletja, cerkev sv. Marije Alietske iz 11. stoletja in je najstarejša izolska cerkev. Stoji na Manziolijevem trgu, kjer lahko občudujemo tudi hiši Manzioli in Lovisato iz 15. stoletja, v beneško gotskem slogu. Velike Benetke so tudi v tem slovenskem obmorskem mestu pustile svoj pečat.

Galerija slik

Objave iz iste kategorije: