Doma Blog Ciril-Metodov trg

Ciril-Metodov trg

 

blogi 420 ljubljana2 170 20090425 1191044968 Ciril-Metodov trg

Za skoraj vse trge, v starem mestnem jedru Ljubljane, pod Ljubljanskim gradom je značilno, da so bolj podobni dolgi ulici kot pa trgu in vse te čudovite palače, ki jih danes obnavljajo so nastale po večkratni predelavi in prezidavi več sosednjih hiš v eno.

Ciril-Metodov trg, ki leži med Vodnikovim trgom in ljubljansko mestno hišo, je pomemben zaradi stolnice in škofijske palače, je pa tu še nekaj pomembnih in zanimivih zgradb. Hiša na številki 21, ki je poleg Zgodovinskega arhiva Ljubljane, je bila od leta 1742 do 1868 najstarejši ljubljanski hotel, imenoval se je Pri divjem možu. Hotel je bil namenjen bogatejšim gostom, danes pa je pročelje rahlo zanemarjeno in čaka na svojo novo preobleko. V hiši na številki 14 je bila ena najstarejših ljubljanskih gostiln v kateri so bili med obema vojnama stalni gostje pesniki in pisatelji, kot na primer Oton Župančič, Lili Novy, Igo Gruden, Juš Kozak in mnogi drugi.

Na vzhodnem delu Ciril-Metodovega trga stojijo dvonadstropne duhovniške hiše, najlepša med njimi na številki 13 z baročno poslikavo. Vse te dvonadstropne duhovniške hiše imajo majhna dvorišča in vrtove v grajskem pobočju.

Zanimivost trga je, da meščanske hiše stojijo bližje rotovža in so povečini za eno nadstropje višje od duhovniških.

Vir: Vodnik po Ljubljani

Objave iz iste kategorije: