Doma Vodniki, zemljevidi, knjige Planinski vestnik, številka 1, januar 2011

Planinski vestnik, številka 1, januar 2011

vodniki zemljevidi planinski vestnik planinski vestnik 01 2011 Planinski vestnik, številka 1, januar 2011Že samo listanje PV me je tudi tokrat prepričalo, da mesečna revija postaja iz meseca v mesec privlačnejša in zanimiva. V njej pa toliko namigov za vse planince v najširšem pomenu besede, kako preživeti prosti čas, kam se odpraviti … Tokratna številka nam namreč ponuja toliko izzivov, da jih bo kar težko vse osvojiti. A pojdimo od lista do lista in izpostavimo tisto, kar se nas mora dotakniti.

Odgovornega urednika PV Vladimirja Habjana se je dotaknil spomin na skromnost. Prav zaradi skromnosti so v prvi letošnji temi meseca poskušali obuditi »delček starih časov, ko vse ni bilo samo po sebi umevno in ko smo bili precej bolj skromni, kot smo sedaj.« Govorimo o oskrbovanju koč nekdaj, ko so koče oskrbovali Na hrbtu in ramenih, kot je naslovil svoj članek Marjan Bradeško

Med najbolj znanimi, ki so oskrbovali triglavske koče (Kredarico, Staničevo kočo in Planiko) so gotovo nosači iz Radovne. Psnakova domačija v Radovni je bila gonilna sila in zadnji tovori so šli z njimi na Kredarico leta 1996.

Dušan Škodič nam v članku Hudomušni modrijan, ki ničesar ne zamolči, predstavlja Alojza Lipovca, Psnakovega iz Radovne. Danes 82-letni Alojz je med leti 1950 in 1996 oskrboval že omenjene tri koče. O njegovi dejavnosti je TV Slovenija posnela dokumentarni film z naslovom Zadnji tovor.

Škodič predstavlja tudi zgodbo Alojza Kravanjo, doma iz Loga v Trenti, ki je v letih 1975 in 1997 oskrboval Zasavsko kočo na Prehodavcih. Spomin nanj sta obujala njegova žena in sin.

Sledita še dva prispevka o nosačih. Kriške pode je oskrboval nosač Viktor Kravanja, doma z začetka doline Zadnjice, Zdravko Bodlaj pa je bil nosač Kamniške koče.

Gorazd Gorišek nam V rubriki Gorska brezpotja predstavi velikana Julijskih Alp – Mangrt in Jalovec.
Irena Mušič Habjan in Vladimir Habjan nam v prispevku Planinski dan med drugim predstavljata dobitnike priznanj Planinske zveze Slovenije 2010, ki je potekala v soboto, 4. decembra 2010 v glavni dvorani Narodnega doma Mestne občine Celje.

Ob letošnjem letu prostovoljstva Vladimir Habjan predstavlja tudi eno izmed devetih ambasadork prostovoljstva, kot prostovoljka deluje tudi v planinstvu, Magdaleno Strmšek.

V znamenju sprememb pa je naslov pogovora z Bojanom Rotovnikom, predsednikom Planinske zveze Slovenije, ki je to mesto prevzel v letu 2010. V katero smer pa bodo šle spremembe, boste izvedeli v članku.
Boris Strmšek v rubriki Razmišljanja razgrinja dokaj kritičen pogled na triglavske veselice.

Drugačen od Triglavske veselice pa je prispevek Mira Steinbucha Tiha zelena dolina – Robanov kot.
Sledi priloga (posamezne opise lahko izrežemo in jih vzamemo s seboj) z opisi poti na Ojstrico, Strelovec, Veliki Risnjak, Hahliće, Kulo, Samarske stijene, Strichkogel ter Schönberg.

Mojca Sitar navdušeno predstavi Skale in vrhove nad neskončnimi gozdovi – Gorski kotar. Risnjak, Snježnik in Samarske stijene to je le nekaj imen, ki jih je vredno spoznati.

Ljubitelji turne smuke pa se bodo zagotovo razveselili prispevka izpod peresa Uroša Prelovška in njegovega odkrivanja Salzkammerguta.

Branka Rus pa se je po dolgem razmišljanju kam naj gre na nedeljski izlet odločila za Slivnico. Da, Slivnica in pogled znata biti polna čarovnij.

Američan, John Boyd, zdravnik iz New Jerseya (ZDA) se je podal od Maribora do Ankarana. Skozi oči Američana je zapisal, da je Slovenija dejansko velika država, polna naravnih lepot.
Tone Škarja piše o Nepalu – žalosti sveta.

Kakšna sta bila vreme in razmere v gorah v meteorološki jeseni 2010 pišeta Miha Pavšek in Gregor Vertačnik. In še nismo končali pregleda januarske številke PV. Sledijo še rubrike Varstvo narave in Vzgoja. Predstavljena sta alpinista svetovnega formata Franček Knez in Silvo Karo, ki sta decembra 2010 prejela visoko državno odlikovanje red za zasluge. Kislo vreme je botrovalo tudi alpinističnim odpravam v letu 2010. Rubrika Alpinistična tehnika prinaša prispevek Sidrišča v snegu. Tadej Debevec pa piše o višinskem treningu. PV pa zaključujejo Novice iz vertikale, Novice iz tujine, pregled nekaterih knjižnih izdaj ter kratkih poročil planinskih društev.
Ni kaj, več kot dovolj tehtnega prebiranja. Toplo priporočam.

Izdajatelj
Planinska zveza Slovenije
Uredništvo Planinskega vestnika
Dvorakova ulica 9, p. p. 214
SI-1011 Ljubljana
T: 01 434 56 87, F: 01 434 56 91
E: [email protected]
www.planinskivestnik.com 

Objave iz iste kategorije: