Doma Vodniki, zemljevidi, knjige Planinski vestnik, številka 2, februar 2011

Planinski vestnik, številka 2, februar 2011

vodniki zemljevidi planinski vestnik planinski vestnik 02 2011 Planinski vestnik, številka 2, februar 2011Iz februarske številke PV nas pozdravlja Hidden Peak, mogoče za marsikoga nedosegljiv vrh, je pa zato vsem dosegljiva tokratna vsebina. Uredništvo na naslovnici izpostavlja tri nosilne teme:
– Okrogla miza: Planinska knjiga včeraj, danes, jutri
– Intervju: Anže Čokl, Miha Pavšek
– Z nami na pot: Izleti za otroke, Skupina Goldberg


V mesecu kulture so ustvarjalci odprli razpravo o planinski knjigi, o njeni preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Na vsa vprašanja niso odgovorili. Dejstvo pa je, da ima slovenska planinska knjiga bogato preteklost – stara je več kot sto let – prihodnost pa ni videti več tako rožnata.
V prostorih PZS je na temo planinske literature tako potekala okrogla miza, ki so se jo udeležili literarni zgodovinar Miran Hladnik, gorniški publicist in član Založniškega odbora PZS Mitja Košir in novinar, pisatelj in dobitnik zadnjega kresnika Tadej Golob. Razmišljanja o tem Kakšno planinsko knjigo potrebuje slovenski bralec?, si lahko preberete na straneh 4–9. Izvedeli pa boste tudi katerega leta je izšla prva planinska knjiga.

Temi na rob je komentar zapisal tudi izjemen ljubitelj literature, ne samo planinske, Marjan Bradeško. Planinska literatura v njegovo dušo prinaša sonce z vrhov.
Ljubitelji alpinizma bodo na svoj račun prišli ob branju prispevka Mihe Habjana o odpravi v Karakorum – Gašerbrum 1.
Tanja in Andrej Grmovšek opisujeta kopico novih, drugačnih in še globljih doživetij, ki jih lahko doživiš samo v pravi divjini – Cirque of the Unclimbables, narodni park Nahanni v Kanadi ju je očaral. Preberite si razmišljanje o plezanju, ki ni bilo glavno doživetje odprave.
Tomaža Petauerja so zmedle »brezpotne poti« okrog Polovnika, ki ga je že dolgo privlačil zaradi svoje odmaknjenosti, osamljenosti, skratka, v njem je Petauer začutil sorodno dušo. Zgodba, ki dodobra napolni tudi bralčevo dušo!
Manja Rajh si je nekega poletnega dne zaželela samotnih poti. Ali jih je našla?, boste izvedeli v prispevku Čez Lastovec mimo Vodotočnika na Korošico.
Magda Šalamon je obiskala Humarjev spominski čorten (improviziran molilni oltar) pod goro Langtang Lirung. Skrivnostna gora in spominsko obeležje je osmim ljudem v skupini vzbudila samosvoje občutke ob dotiku smrti, ki nikogar ne obide.

O topografski problematiki Pernhartove panorame s Stola razmišlja Klemen Janša. Andrej Stritar pa piše o domiselni digitalni rešitvi, ki nadomesti zahtevno risanje.
Ali je Scabiosa meduna – Pozabljena dolina v italijanskem predgorju  – navdušila Mojco Stritar in sopohodnike, mene je. Le preberite, kaj vse se ti lahko pripeti.
Sredinska priloga prinaša kratke in jedrnate opise izletov na Špičasti vrh, Sveti Lovrenc, Sveto Trojico ter turnosmučarskih ciljev na Magernigspitz, Melenwandkopf, Mulleter Sadnig ter Zahodno Cino.
V rubriki z nami na pot Marjan Bradeško piše za pogumne otroke in starše – od Trnovskega gozda do Javornikov.
O velikonočnem turnosmučarskem čudežu nad Fraganton  se je razpisal Tomaž Horvat.

Ob pogledu na gorniško opremo nekdaj mi kar zastane dih. Bila je skromna, celo pomanjkljiva, a planinci so kljub temu osvajali vrhove … O kladivu, derezah, rokavicah in gamašah ter nahrbtniku piše Peter Muck.
Anže Čokl združuje v sebi ljubezen do alpinizma, športnega plezanja, turnega smučanja, kolesarjanja,padalstva ter potapljanja in je hkrati direktor dveh podjetij, med drugim prvega EKO hotela v Sloveniji. Z njim se je pogovarjal Bor Šumrada.
Sledi krajši pogovor z dobitnico priznanja za najprostovoljko leta 2010 – Rozalijo Skobe; prispevek o jubilejnih 30-ih letih ormoških planinskih taborov; o Slivniških svizcih iz PD Slivnica pri Celju; o Gašperjevem kostanju; o neprijetni zimski tresavici.
Gorazd Gorišek v intervjuju predstavlja geografa in etnologa ter enega izmed naših vodilnih strokovnjakov na področju varstva in zaščite pred snežnimi plazovi – Miho Pavška.
Izvedeli pa bomo tudi, kdo so bili najboljši alpinisti in najuspešnejši športni plezalci v letu 2010, sledi redna rubrika o alpinistični tehniki ter o orientaciji v gorah.
Februarsko številko PV zaključujejo novice iz vertikale in predstavitev prvega vodnika po Polhograjskem hribovju ter opis turnosmučarskega vodnika avstrijske Koroške.

Izdajatelj
Planinska zveza Slovenije
Uredništvo Planinskega vestnika
Dvorakova ulica 9, p. p. 214
SI-1011 Ljubljana
T: 01 434 56 87, F: 01 434 56 91
E: [email protected]štni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript
www.planinskivestnik.com

Objave iz iste kategorije: