Doma Vodniki, zemljevidi, knjige Potepanja, številka 14, januar 2011

Potepanja, številka 14, januar 2011

vodniki zemljevidi potepanja potepanja januar 2011 Potepanja, številka 14, januar 2011Tudi prebiranje več kot sto let mlajše revije po izhajanju me vedno znova razveseljuje. Iz nje tako ali drugače veje veder pogled na Slovenijo, na njene naravne in kulturne lepote. Iz nje se lahko naučimo zavedanja, da pravzaprav živimo na izjemnem koščku sveta. Že drži, da je tudi drugod lepo. A marsikdo tja – drugam nikoli ne bo šel zaradi takšnih in drugačnih razlogov. In nekateri preprosto radi ostajamo doma, ker nam je tukaj lepo. Ker smo tukaj doma.

To, da v naši deželici že dolgo skoraj nič več ne »štima« tudi vemo, pa si ne upamo povedati na glas. Redki pa so tudi taki, ki bi si na glas upali povedati, kako in kaj. Zato tokratnemu uvodniku glavnega urednika Mateja Zalarja pritrjujem. Tudi sama sem se velikokrat znašla v podobni zagati, kot se on, ko pripravlja prispevke za revijo. Namesto, da bi se Slovenci in Slovenke povezovali, se pa drobimo. In včasih je to zdrobljenost težko ponovno dobiti skupaj. No, v reviji avtorji to kar je zdrobljeno povezuje v čudovit mozaik možnosti potepanj.

Pa kar pojdimo, tokrat v Bohinj? A da ste že bili tam? Kdaj, poleti ali pozimi? Bohinj: Bel ali zelen, vedno lep! Matej Zalar ga je kar dodobra spoznaval in odkrival: vse od Železne poti, muzeja Tomaža Godca, Planšarskega muzeja v Stari Fužini, Oplenove hiše pod Studorjem. Okusil tudi bohinjski sir, poleg njega pa še smrdljivi sir mohant. Še posebej pa ga je navdušila pot ob Mostnici do doline Voje, povzpel pa se je tudi na Vodnikov razglednik (1003).

Primož Longyka pa se je spustil v Snežno jamo, ki zna biti najlepša spomladi. In kot za vsako jamo velja tudi zato, da se je potrebno držati navodil vodnikov. Še bomo ostali v tem delu deželice in si prebrali prispevek Tjaše Janovljak o gradovih kralja Matjaža, ki še kar spi.

In že se premaknemo proti jugozahodu. Po Vipavi, mestu na prepihu, se je prav tako potepala Tjaša Janovljak in zapisala vse, kar ni odnesel veter.

Po mojem mnenju je potrebno cerkev Svete Trojice v Hrastovljah obiskati vsaj vsaki dve leti. Prikupna in smrtno resna cerkev te s svojim plesom smrti vedno znova prizemlji, tokrat je prizemljila Veroniko Soroklin.
Kako pa je bilo nekoč v Rimskih Toplicah? O časih, ki so majhen kraj ob reki Savinji, rešili pred anonimnostjo, piše Katja Ertl.

Za tiste, ki pa se vendarle radi odpravite tudi izza naših meja. Tokrat vas Vojko Klančnik – Vojc in Bernarda Klančnik – Berni vabita v Gruzijo. V kratkem potopisu podajata tudi osnovne podatke o državi, saj se jima zdi, da je kar oddaljena od našega zemljepisnega zaznavanja in zato še posebno nepoznana.
Tudi tokrat pa ne manjkajo ustaljene rubrike Aktualno, Koledar dogodkov, Test, Šoping in Obiščite.
Toplo priporočam.

Mesečna revija za potepanja in odkrivanje manj znane Slovenije
Številka 14, januar 2011 Izdajatelj: AS-Press d.o.o.
TPK Rudnik, objekt B
Jurčkova cesta 231
1000 Ljubljana
GSM: 041/388-189
T: 01/620-25-50
F: 01/620-25-51
[email protected]štni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript
www.as-press.si

Objave iz iste kategorije: