Doma Vodniki, zemljevidi, knjige Planinski vestnik 3/2011

Planinski vestnik 3/2011

Planinski vestnikPlaninski vestnik, številka 3, marec 2011
Pomladna naslovnica Planinskega vestnika prinaša tudi svežo in vabljivo vsebino. Osrednje teme so: Etika v alpinizmu, intervju z Damijanom Meškom in Dušanom Klenovškom. Odpravili pa se bomo do slapov Slovenske Istre, ljubitelji turnega smuka pa se lahko odločite za Visoke Ture.
Mateja Pate v uvodniku »bije« bitko s časom. Verjetno se je že sleherni izmed nas kdaj srečal s tem gospodarjem. Kako pa se bojevati z njim, je drugo vprašanje. Mogoče boste del odgovora našli tudi v osrednji temi številke Etika v alpinizmu – Možnost izbire.

Ste že slišali za termin ovčji sindrom? Jaz, priznam, sem prvič. O njem piše Tomaž Jakofčič. Se pa drži smeri črednega nagona.
Še vedno smo v alpinizmu. Kar nekaj novih terminov sem tokrat spoznala. Priznam, da tudi za »drajtulanje« prvič slišim. Naj vam zaupam samo to, da je drajtulanje relativno nova oblika plezanja, pri kateri se etična pravila šele oblikujejo.
O naravovarstvenih vprašanjih razmišljajo tudi alpinisti in športni plezalci, zagotovo. So dovolj ozaveščeni o tem? Preberite članek Tine Leskošek.
O aktualnih in hkrati večnih etičnih dilemah v alpinizmu razmišljajo Tadej Krišelj, David Debeljak, Tanja Grmovšek, Tone Sazonov – Tonač, Martina Čufar in Marko Prezelj.

Vladimir Habjan je klepetal s himalajskim zdravnikom Damijanom Meškom. Meško je kot član različnih odprav doživel tudi smrt članov odprave.
Avtor tokratne zgodbe Zgodi se v gorah je Slavko Prezelj. Kaj? Marsikaj. Tudi nevihta, ki pa lahko prinese tudi kaj lepega.
Ste vedeli, da smo 1. marca 2011 dobili prvo vojaško gorsko enoto. Čeprav se je dogodek zgodil v tedanji Avstro-Ogrski, se je zgodil na naših tleh in našim ljudem, zato je prav, da se ga primerno spomnimo. In to je storil predsednik Društva soška fronta iz Nove Gorice David Erik Pipan.
O doživetju gora – tokrat po Kaninskem pogorju – piše Olga Kolenc.
Tudi humoreska tokrat ni izostala – Luka Pavlin jo je naslovil Z avtomobilom v hribe. Preberite in se nasmejte.

Dejan Ogrinec je pripravil pogovor z alpinistom Reinholdom Messnerjem. Naslov intervjuja ni nič kaj obetaven – Za zemljo je že prepozno.
Vid Pogačnik nas popelje po Čarobni Istri, Manca Čujež pa na ledeniško jezero Kicho.
Po sledeh prvopristopnika Valentina Staniča se je odpravila Alenka Pergar. Sledi prispevek Dušana Škodiča o planini Zajavor, zapis z zimske ture SPD Gorica, članek o rojstvu modernega alpinizma na Slovenskem, o prijateljstvu brez meja.
Emil Pevec pa se je pogovarjal z alpinistom Tonetom Škarjo, ki je dobitnik letošnje Bloudkove plakete za življenjsko delo.
Vabljeni ste na 5. mednarodni festival gorniškega filma Domžale, ki bo od 10. do 14. aprila v Cankarjevem domu v Ljubljani in deloma v Domžalah.
Irena Mušič Habjan pa se je pogovarjala z Dušanom Klenovškom, ki je avtor več prispevkov v Planinskem vestniku že vrsto let.
Bogata in barvita paleta pomladnega branja.

Izdajatelj
Planinska zveza Slovenije
Uredništvo Planinskega vestnika

Objave iz iste kategorije: