Doma Vodniki, zemljevidi, knjige Potepanja, številka 6, marec 2010

Potepanja, številka 6, marec 2010

Mesečnik marec Prve dni marca je izšla šesta številka revije za potepanja in odkrivanje manj znane Slovenije. Sodelavci mesečnika so se tudi tokrat držali začrtane poti: odkrivati manj znane turistične destinacije, tiste, ki so bolje poznane, pa predstaviti nekoliko drugače oz. odkriti še neodkrito. Nič kaj lahka naloga, ko se prvi hip zdi, da skorajda že vsi vse poznamo. A ko se začnemo poglabljati v neki kraj, hitro ugotovimo, da temu ni tako.

Tudi tokrat je mesečnik na pot pospremil glavni urednik Matej Zalar. Najprej sledita že ustaljeni rubriki Aktualno in Koledar dogodkov. V rubriki Izlet pa bomo obširno spoznali Prlekijo. Po njej se je potepal Matej Zalar in zbral številne zanimivosti, ki jih je zazrl na poti. Na samo petindvajset km dolgi poti je naštel kar šest muzejev. Med drugim bomo spoznali  Babičev mlin v Veržeju, kjer avtor tudi začenja svoj potopis. Mimo sveta ob Muri tudi ne bo šlo. Da o Jeruzalemu niti ne govorimo. Prlekija je prepletena z bogato zgodovino, slikovitostjo in tradicijo. Del te tradicije je tudi lončarstvo Žuman v Ljutomeru. K slovesu Prlekije pa nedvomno sodijo tudi kulinarične dobrote, podprte z vrhunskimi domačimi vini. Še najbolje pa bomo Prlekijo spoznali peš. Avtor je za vas prehodil pot ob Ščavnici do Mure v Razkriški kot. Za kolesarje pa pripravil dve poti: Čez Mursko polje in Krog čez Jeruzalem.
Rubrika Zabavna narava prinaša članek Jožeta Petrovčiča. V njem nam odkriva divje skrivnosti Divjega jezera. Do Divjega jezera lahko pridemo z vozilom, kdor pa bi si rad pretegnil noge, naj ga pusti v Idriji in se po pet kilometrov dolgi sprehajalni poti napoti proti Divjemu jezeru.
Sara Vodnik je za družinska doživetja pripravila prispevek Obala: Z grabljicami na pokopališče školjk. Predlagani itinerarij: pokopališče školjk in polžev v Ankaranu, Škocjanski zatok pri Bertokih, Muzej ozkotirne železnice Parenzana in zbirka modelov vlakov v Izoli, Akvarij in Potapljaški muzej v Piranu in za konec čofotanje v Aquparku v Žusterni obeta veliko.
Jože Petrovčič nas vabi, da doživimo pomlad v Ajdovščini. Skupaj z njo bomo začutili še pridih antike in srednjega veka.
Kdor si želi doživeti nekaj pristne slovenske domačnosti iz 19. stoletja, naj se odpravi v Domžale. Tu še vedno stoji Menačenkova domačija. Domačija se je v letih obnove spremenila v pravo etnografsko središče, kjer se zbira staro in mlado.
V nadaljevanju mesečnika sledi povabilo v Železnike, kjer se boste lahko na etnološki prireditvi »luč v vodo« prebudili v pomlad.
Kako so nekdaj dihale Dolenjske Toplice boste izvedeli v prispevku Rastka Aleša. Že sam naslov Kjer flirt preraste v večno ljubezen obeta zanimivo branje.
To je le nekaj drobcev iz marčevske številke mesečnika Potepanja. Vzemite ga v roke in si izberite svoj kraj.

Mesečna revija za potepanja in odkrivanje manj znane Slovenije
Številka 6, marec 2010
Izdajatelj: AS-Press d.o.o.
TPK Rudnik, objekt B
Jurčkova cesta 231
1000 Ljubljana
GSM: 041/388-189
T: 01/620-25-50
F: 01/620-25-51
[email protected]
www.as-press.si

Objave iz iste kategorije: