Doma Blog Planica (910 m)

Planica (910 m)

Sprehod iz Kranjske Gore (810 m) v Planico je kot nalašč za vse, ki si želite umirjene poti. Če pa je v vas kaj avanturista in bi želeli hoditi po koreninah gozdnih poti, se sklanjati pod vejami smrečic in bukev ter pridobivati na nadmorski višini vsakih nekaj minut, boste imeli na tej poti dovolj možnosti, da zaidete na eno od markiranih poti. Če vas ni strah, da vas na rogovih nekaj metrov naokoli prenaša kakšna kravica na katerem od okoliških pašnikov, pa seveda lahko izberete tudi nešteto drugih alternativnih poti.

Pot iz Kranjske Gore nadaljujte mimo hotela Kompas , ob glavni cesti skozi naselje, po široki poti, v smeri proti Podkornu (847 m) in Ratečam (865 m). Prvih nekaj metrov po Kranjski Gori boste sicer skakali zdaj na to, zdaj na ono stran ceste in če ste pred leti igrali igro Frogger, boste vedeli kaj sem imel v mislih, ko sem šel prvič na sprehod v to smer. Na srečo je ta odsek kratek, pa še gostega prometa v teh koncih ravno ne gre pričakovati. Glavna avtomobilska cesta, ki proti Planici pelje skozi Podkoren, se bo sicer ves čas vila vzporedno s potjo, vendar je ravno dovolj umaknjena, da vozila na njej bolj slišite, kot vidite.

Rolkarji na poti

 

Pot je sicer ves čas asfaltirana in označena kot pot priporočena za kolesarje, na njej pa boste poleg rolkarjev, tekačev, pešcev in kolesarjev, srečali tudi veliko tekačev na smučeh (tistih s koleščki) ter ljubiteljev nordijske hoje (tistih s palicami). Tudi precej okrepčevalnic je kot vmesnih postaj za lačne in žejne, čeprav čisto vse ne obratujejo v vseh mogočih urah in letnih časih. Za deželo, ki si je nadela ima "Kekčeva", imajo prav posrečena imena, kot npr. Kosobrin, Pehta in podobna.

Gostilna Kosobrin

Žejni in lačni torej ne boste (koktejlov in kalamarov tod ravno ne pričakujte, a pivo in jota sta skoraj povsod lahko zelo hitro na mizi), pa tudi za druge vaše želje in zahteve bodo poskrbeli, pogosto pa je poskrbljeno tudi za najmlajše z različnimi otroškimi igrali. Žal sicer ne čisto povsod, a dolgčas otrokom vseeno ne bo. Konec koncev je okolica tako lepa, da jim najbrž preganjanja po bližnjih travnikih ne boste odrekli, če boste želeli v miru spiti kakšno pivce ali dve. Raje dve, da se pot do Planice ne bo prehitro končala. Vsekakor pa ves čas uživajte v razgledu na dosežke matere narave in tiste, ki so jih tod ustvarile pridne roke domačinov.

Vrtovi in vrhovi

 

Eno prvih večjih postajališč je Podkoren. Postajališče je v bistvu tako veliko, da ima kar svojo železniško postajo. Sicer ob cesti ni nobenih tračnic (morda so bile včasih) ali vlakov v bližini, tako da njenega namena nisem razvozlal prav natančno, je pa stavba tako lično izdelana in dobro vzdrževana, da je čudovita popestritev okolice, domačini pa se tod tudi srečujejo in odigrajo kakšno partijo šaha.

Podkoren 1 - smučarska proga

 

Smučarska proga Podkoren 1, na kateri se vsako leto prirejajo tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju za moške (nazadnje je na njej od naših smučarjev zmagal Jure Košir v slalomu leta 1999, Bojan Križaj pa je zmagal v veleslalomu leta 1980, v slalomu pa leta 1980 in 1982), je sicer lepo urejena, a v njeni bližnji okolici žal ne boste mogli početi prav ničesar. Tu ni okrepčevalnic, niti ne WCjev. Glavna stavba, ki jo funkcionarji uporabljajo v času tekmovanj, pa sameva in žal iz leta v leto tudi bolj propada. Ker je iz lesa, se lahko domačini zahvalijo hladnemu vremenu, ki še ni privabilo termitov. Sicer bi se stavba že davno sesedla sama vase.

Mimo proge Podkoren 2 boste nadaljevali pot proti Planici in kmalu prišli do Rateč. Rateče so mali kraj, ki je za vse naključno mimoidoče bolj znan kot "križišče, kjer zaviješ levo proti Planici". Če seveda ne pridete iz smeri tromeje – potem morate pač zaviti v drugo smer, saj boste sicer prišli prek bližnjega mejnega prehoda Korensko sedlo naravnost v Avstrijo. Odkar ni več meja, se to še toliko lažje zgodi. Kraj je lepo urejen, v njegovih neposredni bližini pa je tudi planinski dom Tromeja. Tu lahko prvič uživate v pogledu na dolino pod Poncami.

Pogled v dolino pod Poncami in na Mojstrovko

 

Poti od Kranjske gore do razcepa za Planico je dobre 4 kilometre, tako da jo boste v eni uri zmogli v normalnem tempu. Cesta tu torej zavije v levo, pločnikov ali kolesarskih stez pa ni več. Do Planice boste morali po glavni cesti, povrh vsega še v klanec. Na srečo ni pretirano strm, tako da se boste ravno dobro ogreli, ko boste že zagledali skakalnice.

Planica, planica
snežena kraljica!
Le kdo je ne pozna
– lepoto iz snega?

 Skakalnici v Planici

 

Se spomnite te pesmi Slavka Avsenika? Hmm.. lepota? Takrat, ko je Avsenik napisal tole pesem, je stara Bloudkova velikanka najbrž še delovala. Če smo bolj natančni – ni bila porušena! Danes žal je in na našo srečo sta poleg nje še dve skakalnici, kjer vsako leto priredijo tekme skakalcev za svetovni pokal, sem ter tja pa še v smučarskih poletih. Na srečo, naj bi se zadeve v nekaj letih uredile in nastal naj bi moderen športni center. Čas bi že bil, saj ima kraj svetovno slavo in uveljavljeno blagovno znamko. Škoda, da Slovenija v kandidaturi treh dežel ni uspela z organizacijo zimskih OI leta 2006, saj bi sicer v Planici že imeli moderne skakalne objekte in nove tribune za 50.000 gledalcev.

Velikanka v Planici in Dom RTV Planica

 

V Planici je sicer pod velikanko tudi RTV dom Planica, če pa ste na poti iz Kranjske Gore zašli iz asfaltirane ceste preko Vitranca , boste našli tudi Dom v Planici. No, ta je na večji nadmorski višini, poti do njega pa so lepo markirane in jih ne morete zgrešiti. Ob poti boste lahko občudovali tudi lepo urejene hiše domačinov in nekatere zanimive objekte, kakršnih danes gotovo ne gradijo več.

Čudovita hišica ob poti v Planico
Hiša s križem 

 Sicer je lahko Planica namesto cilj tudi le izhodišče za druge izlete, naprimer po dolini v Tamar in do slapu ter izvira Nadiža ali pa za še daljše izlete proti Vršiču, na Ponce, Mangrt ali Jalovec. Te poti pa so že za precej bolj utrjene in izkušene popotnike. Če boste v Planico prišli v lepem vremenu, pa boste nad njo ugledali mogočno Mojstrovko.

ZA:

  • Lepo dostopna, tako peš, kot s kolesom, motorjem, avtomobilom, na rolerjih, po glavni cesti ali urejenih markiranih gozdnih poteh.
  • Odlično izhodišče v gore in v čudovit Tamar.
  • Poskrbljeno za popotnike, ki bi se radi okrepčali ali naspali.
  • Možnost sprehoda po stopnicah na skakalnico velikanko.

PROTI:

  • Glavna cesta je ovinkasta in če ste peš ali s kolesom, morate paziti na divjake v avtomobilih – oni na vas gotovo ne bodo.
  • Parkirišča bi lahko bila bolj urejena, konec koncev so plačljiva.

OSNOVNI PODATKI
Izhodišče: Kranjska gora
Višinska razlika: 100 m
Dolžina poti: 6 km
Skupna dolžina izleta: 3 ure v obe smeri ter čas za ogled Planice

Objave iz iste kategorije: