Doma Blog Planinski vestnik – revija za ljubitelje gora že od leta 1895

Planinski vestnik – revija za ljubitelje gora že od leta 1895

Planinski vestnik od zdaj predstavljen tudi na naših spletnih straneh

 

 Z iztekaj očim se letom 2010 je na našo uredniško mizo začel prihajati tudi Planinski vestnik – revija za ljubitelje gora že od leta 1895.

Z 12. številko se tako izteka 115. leto izhajanja.

 Želim si, da bi bile vse prihodnje predstavitve revije zanimive za vse naše bralce, saj je med našimi izleti tudi nekaj izletov, ki so obarvani gorniško oz. planinsko.

Želja vseh nas pa je, da bi počasi začeli objavljati posebno kategorijo prispevkov, ki bi bili namenjeni samo planinstvu.

 

Prav tako bomo našim bralcem postopoma predstavljali knjige, ki so ali pa še bodo izšle pri Planinski založbi.

 

Decembrska številka

S tokratne naslovnice nas, tako kot se za zimski čas spodobi, pozdravlja zimski motiv nekje nad meglo. Kot nosilne teme pa so predstavljeni:

Tema meseca: Gorski teki

Z nami na pot: Svet nad Idrijco, Nockberge

PV je tokrat dodan vodniček Logarska dolina – Znana, a skrivnostna.

 

 Ličen vodnik, prime ren za v nahrbtnik, je delo Irene Mušič Habjan. Razveselili pa se ga bodo vsi tisti, ki želijo podrobno spoznati eno najlepših alpskih dolin. V strnjeni besedi nam avtorica v prvem delu vodnika naniza najnujše informacije (Logarska dolina kot naravna znamenitost, Kratka zgodovina raziskovanja gora nad Logarsko dolino, Logarska dolina kot planinsko in alpinistično izhodišče, Planinske koče itd.).

V drugem delu vodnika pa sledi devet opisov izletov z vsemi potrebnimi informacijami (Naravoslovno-etnografska pot po Logarski dolini, Frischaufov dom na Okrešlju, Mrzla gora, Koroška Rinka, Turska gora skozi Turski žleb, Ojstrica po Kopinškovi poti, Krofička, Rjavčki vrh (Planinščica) ter Planina Zabrložnica in Matkovo okno).

Vodnik po Logarski dolini bo dobrodošel spremljevalec za vsakogar.

 Odgovorni urednik PV Vladimir Habjan je uvodnik naslovil Zadetek v polno. Pri tem pa je imel v mislih eno največjih sprememb v dosedanjem življenju revije: PV so v letošnjem letu namreč začeli tiskati v večjem A4 formatu.

 Osrednja tema meseca je posvečena gorskemu teku. Dušan Škodič je avtor treh prispevkov Od kraljevega sla do svetovnega pokala, Kako smo postavljali temelje gorskemu teku (pogovor s Tomom Šarfom, "motorjem" razvoja gorskih tekov). Temo meseca zaključuje pogovor z Ines Hižar. Mira Papež pa je avtorica prispevka Tek presežnikov (na Grintovec). O začetkih gorskega teka v Podbrdu piše Olga Zgaga v prispevku Rodil se je pri nas v Podbrdu.

Če ste se tudi vi kdaj spraševali, ali je gorski tek skregan z estetsko platjo planinskega udejstvovanja, boste v omenjenih prispevkih zagotovo dobili odgovor.

 Med gorskimi velikani bomo tokrat spoznali Monte Agner (2872 m), o turi nanj pa piše Brane Pahor. Na najvišji vrh Marok, Jebel Toubkal, 4167 m, se je povzpela Jana Remic.

 

Izdajatelj

Planinska zveza Slovenije

Uredništvo Planinskega vestnika

Dvorakova ulica 9, p. p. 214

SI-1011 Ljubljana

T: 01 434 56 87, F: 01 434 56 91

E: [email protected]

www.planinskivestnik.com

 

Objave iz iste kategorije: