Doma Vodniki, zemljevidi, knjige Potepanja november/december 2009

Potepanja november/december 2009

vodniki zemljevidi potepanja potepanja november Potepanja november/december 2009

Izšla je nova številka Potepanja  Slovenija dogaja!

Obiskovalce spletnih strani www.kam.si vljudno vabim, da sežejo po tretji številki – november/december –, mesečne revije Potepanja.
Naslovnico bogati fotografija glavnega urednika Mateja Zalarja soteska Predaselj, ki spominja na minevanje, odtekanje in prelivanje nekega časa, tokrat jesenskega v zimski. Kot se prelivajo letni časi, se preliva tudi tokratna vsebina revije. Že z naslovnice lahko razberemo glavne teme številke:

izlet / Čez Črnivec
nepozabljeno / Vipavski Križ
družinsko doživetje  / Idrija
mesto / Vrhnika
zabavna narava / Drava
bilo je nekoč / Rogaška Slatina
testirali smo / Gostišče Zlata kaplja in Gostilnica Mencigar Nobile
gostujoča destinacija / Sirija, Jordanija

Glavni urednik Matej Zalar se je v uvodniku dotaknil zanimive teme: turizem in prostovoljstvo. Strinjam se z njim, tudi sama sem velikokrat doživela podobno situacijo kot on. Da, domačini so velikokrat tisti, ki zgolj na prostovoljni ravni dvigujejo ugled kraja in naredijo največ za promocijo kulturnih in naravnih vrednot.
Sledi rubrika od naših bralcev ter aktualno. V slednji boste našli nekaj namigov, kako preživeti zimski čas. Če se v zimskem času zadržujete raje v toplih prostorih, si končno lahko ponovno ogledate prenovljeni piranski akvarij. Povzpnete pa se lahko tudi na piransko obzidje. V rubriki boste našli še številne novice.
Prav tako je bogata rubrika koledar dogodkov v razponu od 3. 11. do 30. 12. 2009.
Osrednji del revije je prispevek Mateja Zalarja in Dina Kužnika. Klatila sta se Čez Črnivec: Po dolinah treh rek. In med klatenjem spoznala, da tod kar mrgoli možnosti za pohodniške in gorniške izlete. Pišeta tudi o rudniku v Črni, Rokovnjačih in skrivačih ter se povzpneta K svetnikom Primožu, Felicijanu in Petru. Kot pešpot sta poiskala Koželjevo pot v Kamniško Bistrico. Pozabila pa nista tudi na kolesarje, na njih sta se spomnila v članku Panorama na Črnivec. V zaključnem delu članka so zbrane številne informacije od turističnih društev, možnosti prenočitve na turističnih kmetijah do kampa Alpe.
Kako je na splavu na reki Dravi si preberite v članku Mateja Zalarja Drava: Flosarska zabava.
Z družino se lahko odpravite v Idrijo in spoznate življenje rudarjev v Antonijevem rovu, grad Gewerkenegg, doživite zgodovino v mestnem muzeju pa tudi Divje jezero je blizu.
Tadej Grampovčan se je sprehodil po prečudnem kraju – Vrhniki, tudi tu vam ne bo dolgčas. Jože Petrovčič pa je obiskal Vipavski Križ: Mesto brez svojih gard – arhitekturni biser Vipavske doline, dragocenost, ki hrani svoj plac, svoje gase, svoj podirajoči grad, svoj samostan in svoje kapucine. Preberete si lahko tudi ugotovitve Matjaža Kremenška, ki se že slabo leto ukvarja z nenavadnimi geometrijskimi pojavi, povezanimi z umestitvami sakralnih in drugih objektov v prostor.
V prispevku Sare Vodnik Koper: Ara Pacis /Oltar miru boste spoznali Valentina Omana, ki že pol stoletja soustvarja slovensko in avstrijsko sodobno likovno umetnost.
Rastko Aleš obuja spomine v članku Rogaška Slatina: Strast, zadovoljstvo, zdravje, ljubezen.
Sledi rubrika test, kjer bomo spoznali Gostilnico Mencigar Nobile in Gostišče Zlata kaplja.
V rubriki gostujoča destinacija Cveto in Mateja Gruden predstavljata Sirijo in Jordanijo: Rdečemorske korale.
Številko pa zaključuje rubrika obiščite – v njej pa kar mrgoli predlogov za preživljanje prostega časa, od Pomurja do Obalnokraške regije.
Četrta številka revije izide pred novim letom.

Mesečna revija za potepanja in odkrivanje manj znane Slovenije
Številka 3, november/december 2009
Izdajatelj: AS-Press d.o.o.
TPK Rudnik, objekt B
Jurčkova cesta 231
1000 Ljubljana
GSM: 041/388-189
T: 01/620-25-50
F: 01/620-25-51
[email protected]
www.as-press.si

Alenka Veber, Uredništvo KAM-a

Objave iz iste kategorije: