Doma Blog Cerkev sv. Mavra

Cerkev sv. Mavra

blogi 420 Izola 041 Cerkev sv. Mavra

Na izletu v Izolo, si je poleg drugih znamenitosti, nujno ogledati tudi cerkev sv. Mavra. Stoji v starem mestnem jedru, na najvišji vzpetini nekdanjega srednjeveškega otoka in je vidna že od daleč.

Na tem mestu je stala manjša cerkev, že sredi 14. stoletja. Današnjo cerkev sv. Mavra pa so postavili leta 1547. in kot večino cerkva v Sloveniji, so tudi to skozi stoletja večkrat prezidali in predelali. Pročelje cerkve je v romanskem slogu, s stebrički in okrasjem. Notranjost cerkve pa krasijo tudi baročni elementi.

Cerkev sv. Mavra v Izoli ima kar deset oltarjev, čudovite Callidove orgle iz leta 1796. in veliko fresk ter slik, nekatere so iz 15. stoletja. Slike na stropu cerkve prikazujejo življenje patrona cerkve in zavetnika mesta sv. Mavra.

Poleg cerkve stoji več kot 30 metrov visok zvonik iz leta 1585. grajen iz istrskega kamna. Podoben je zvoniku stolnice na Titovem trgu v Kopru. V poletnem času so organizirani tudi vodeni ogledi cerkve, na ogled pa je tudi razstava sakralnih predmetov, ki so jih našli na podstrešju cerkve.

Galerija slik

Vir: spletna stran mesta Izola

Turistični vodnik Izola – Isola

Objave iz iste kategorije: