Doma Slovenija Mesta Maribor

Maribor

Drugo največje slovensko mesto, Maribor, je fascinantno staro mesto, znano po zanimivi vinski kulturi in neokrnjeni naravi, tik ob vrvežu mestnega življenja. Če iščete zanimivo destinacijo, ki še vedno čaka na vas da jo raziščete, je to slovensko mesto pravo za vas.

Mesto Maribor leži na najbolj vzhodnem delu alpskega sveta in je najbolj poznano po vinu in vinjski trti. Ta mesto gostom ponuja veliko zanimivih stvari.

Če se boste kdaj znašli na sprehodu po Mariboru, vam priporočamo nekaj aktivnosti:

Staro mestno jedro vas bo osupnilo

Mariborsko staro mestno jedro z arhitekturo, elegantnimi trgi in lepimi ozkimi ulicami, je najboljša lokacija za lagoden popoldanski ali jutranji sprehod.

Maribor - staro mestno jedro in reka Drava
Staro mestno jedro v Mariboru poleg reke Drave

Izkoristite priložnost in si oglejte različna arhitekturna obdobja, ki so v mestnem jedru lepo povezana, od gotske Mariborske stolnice, baročne veličastnosti Mariborskega gradu, do srednjeveškega Vodnega in Sodnega stolpa. Zakaj si ne bi privoščili kave na eni od prijetnih teras, s pogledom na privlačni Glavni trg, da bi lahko kar najbolj uživali v sproščenih in lahkotnih vibracijah starega mestnega jedra.

Obiščite najstarejšo trto na svetu

Mnogo mest po svetu slovi po vrhunski pridelavi vina, vendar lahko samo v Mariboru najdete nekaj, kar ne boste našli nikjer drugje. To je seveda vinska trta, ki je stara že 400 let, zato je uradno najstarejša vinska trta na celem svetu.

Maribor - najstarejša trta na svetu
Stara trta sredi Maribora je najstarejša trta na svetu

Našli jo boste v starem mestnem jedru in videli kako obrašča srednjeveško stavbo Stare Vinoteke. Vstopite, da boste izvedeli več o regijski vinogradniški zgodovini, medtem ko boste uživali v poskušanju vin. 

Raziščite lokalne muzeje

Leta 2012 je bil Maribor imenovan za evropsko prestolnico kulture, kar sploh ni presenetljivo, glede na to, da ima mnogo ponuditi obiskovalcem, ki želijo nekaj izvedeti o drugih kulturah. Pokrajinski muzej, ki se nahaja v gradu, vam ponuja obsežne razstave, ki se raztezajo od zbirk razglednic, tja do likovne umetnosti.

Maribor - fotografski muzej
Fotografski muzej v Mariboru

Vendar pa je resnični glavni osrednji del razstave čudovito poslikana Viteška dvorana, poleg katere je prijetna loža. Medtem vam Fotografski muzej nudi ogled več kot 1100 fotoaparatov, projektorjev in filmskih kamer.

Sprehodite se po okolici

Maribor je edinstven zaradi bližine neokrnjene narave. Namesto urbanemu parku, je Mestni park bolj podoben gozdu, ki je odlična destinacija za dolge sprehode okoli Treh ribnikov, za piknik, kjer vam senco delajo veje starih dreves, ali pa da si pobližje ogledate različne divje živali v lokalnem akvariju in terariju.

Video: Maribor, Slovenija

Vašo pustolovščino na prostem lahko povzdignete na čisto novo raven, če se izven mesta popeljete s Pohorsko vzpenjačo in na Pohorju uživate v slikovitih širokih razgledih pokrajine. 

Oglejte si edinstveno arhitekturo skozi svoje oči

Glavni most (ljudsko tudi Stari most), s svojim veličastnim jeklenim obokom, je bil zgrajen leta 1913 in je služil kot klasični del krajine mesta. Če iščete idealno točko za fotografiranje, je to natanko Stari most. 

Imejte se super na festivalih

Mesto Maribor, drugo največje mesto v Sloveniji, vsako leto konec junija prireja festival Lent. Na festivalu Lent si tekom dveh tednov lahko ogledate operne, gledališčne, jazzovske, baletne ter plesne predstave in koncerte klasične glasbe. Tam so nastopili že tudi Ray Charles, James Brown in BB King.

Mariborski Street Food Market je še en popularen dogodek, ki poteka med 29. in 31. avgustom. Tam postavijo preko 400 stojnic z ulično hrano, kjer obiskovalci lahko doživijo uživajo v poskušanju odlične hrane.

Pojdite na kolesarsko turo

Kolesarite ob reki Drave do Pohorja, mimo podeželske krajine z občasnimi postanki v slovitih krajih Fala in Ruše. Za pomoč pri planiranju vaše kolesarske ekskurzije uporabite zemljevid.

Prepustite se užitku ob odlični slovenski kulinariki, ob kateri se vam bodo pocedile sline

Noben obisk Maribora ne bo popoln, če ne boste šli na kulinarični pohod. Za začetek vaše gastronomske poti, se najprej odpravite v restavracijo Malca mimogrede. Malca mimogrede je odličen lokal, ki ga lahko obiščete, da okusite regionalna vina in lokalne jedi. Meni sestavljen iz petih jedi spremenijo vsak teden. Ne zamudite priložnosti, da bi poskusili žlikrofe. To so tradicionalni slovenski krompirjevi cmoki.

Restavracija Mak, ki je znana po tem, da nima menijev, vam servira presenetljive interpretacije lokalne kuhinje. Restavracija Mak premika kulinarične meje in je zagotovo pravi biser “počasne hrane”, ki jo pripravlja David Vračko in njegova ekipa. Ta restavracija brez menija združuje nepričakovane okuse in jemlje navdih iz lokalne kulinarike.

Če imate omejen proračun, ne skrbite, ker si vedno lahko privoščite okusno meso z žara v priznani Okrepčevalnici Šiš, ki je znana ulična prodajalna hrane. To je tudi pravo mesto, kamor greste lahko na burger ali čevapčiče, tradicionalno balkansko specialiteto. Ta ulična okrepčevalnica vas bo zagotovo nasitila s porcijo mesa na najbolj razburljiv način. 

Če pa si zaželite zajtrka, malice ali prigrizka vmes, najdete v kavarni Piaf različen meni palačink, sendvičev in jajčk. 

Oglasite se v trgovinah lokalnih obrtnikov

Če so vam všeč ročno izdelani lokalni izdelki, vam ARTmijeMAR, ki ga najdete v središču Starega mestnega jedra, ponuja širok nabor spominkov, ki jih izdeluje preko 200 slovenskih obrtnikov.

Oblikovalka Bojana Kovačič Zemljič vodi butično galerijo ročno izdelanega nakita E2RD, ki postaja vzhajajoča zvezda na slovenski rokodelski sceni.

Uživajte v nočnem življenju živahne barske scene

Kako vam zveni zabava na strehi? LUFT 360° je najboljši bar s teraso na vrhu stolpnice v mestu, z dobrimi vibracijami in odličnim izborom pijač. 

Bar Piranha Cocktail Bureau, s svojimi vrhunskimi koktajli, ki jih sestavlja nabor 277 žganih pijač in udobno teraso pri reki, je najboljši za trendovsko pijačo preden se odpravite spat.

Če bi radi okušali lokalna vina, pojdite v LeVino Vinski Bar, kjer lahko obožujete stilsko opremo in resnično obsežno zbirko slovenskih vin.

Zagotovo poskusite nekaj, ali pa kar vse naštete dejavnosti med vašim obiskom Maribora.

Objave iz iste kategorije: