Doma Blog Mira Mihelič

Mira Mihelič

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

blogi 420 knjige 401 Mira Mihelič

Mira Mihelič, slovenska pisateljica in prevajalka, se je rodila na današnji dan, 14. julija 1912. v Splitu. Rodila se je v premožni meščanski družini. Oče je bil podjetnik, mati pa operna pevka, ki pa je na očetovo zahtevo opustila nastopanje. Starša sta se ločila ko je bila Mira še majhna in oče jo je poslal h starim staršem v Trbovlje. Po osnovni šoli je obiskovala gimnazijo, nato pa dva semestra prava. Po vojni je zaradi številne družine, imela je kar štiri otroke, ostala doma in se posvetila pisateljevanju in prevajanju.

Mira Mihelič je pisala romane, drame, novele in dela za mladino. Poleg obsežnega pisateljskega opusa pa je prevedla še okoli 50 knjig, saj se samo od pisateljskega dela, takrat ni bilo možno preživljati.Za svoje delo je kar dvakrat prejela Prešernovo nagrado.

V svojih delih je Mira Mihelič pisala o različnih temah. Pisala je o ženskah in je bila prava naslednica Zofke Kvedrove, ki je sodelovala pri prvi ženski reviji Slovenka. Napisala je trilogijo, Plamen ali dim, ki je kronika slovenske meščanske družine. Za mladino je napisala zbirko črtic, ki so avtobiografske, z naslovom: Pridi, moj mili Ariel. Lotevala se je tudi zgodovinskih tem, kot je roman: Tujec v Emoni.

Mira Mihelič je svoje pisateljske mojstrovine ustvarjala v glavnem v Ljubljani, na Aškerčevi cesti, kjer na hiši stoji spominska plošča v spomin na pisateljico in njenega moža, slikarja Franceta Miheliča. V Ljubljani je tudi umrla 14. septembra 1985.

Objave iz iste kategorije: