Doma Blog Anica Černejeva

Anica Černejeva

 blogi 420 knjige 031 Anica Černejeva

Anica Černejeva, slovenska pedagoginja, pisateljica in pesnica se je rodila na današnji dan, 3. aprila 1900, v Čadramu pri Slovenskih Konjicah . Šolo je obiskovala v Grižah pri Celju, v Mariboru pa je končala učiteljišče. Tudi njen oče je bil učitelj, doma iz Frama pod Pohorjem in družina se je zato morala večkrat seliti v kraje kjer je poučeval. Na koncu se ustalijo v Makolah pri Poljčanah, kjer tamkajšnja osnovna šola nosi ime Anice Černejeve.

Anica Černejeva je bila rojena vzgojiteljica. Učila je na dekliški osnovni šili v Celju, na meščanski šoli v Ormožu, pa v Mariboru in nazadnje v Ljubljani , kjer je bila dijakinja učiteljišča tudi Ela Peroci . V Ljubljani je Anica Černej preživela zadnja svobodna leta. 1943. so jo internirali zaradi svobodomiselnih govorov in jo odpeljali v taborišče kjer je zbolela in 3. maja 1944 umrla.

blogi 420 knjige 027 Anica Černejeva

Pisala je predvsem pesmi in besedila za slikanice ter izdala pesniško zbirko za otroke z naslovom Metuljčki. Zelo je cenila Otona Župančiča kot mladinskega pesnika. Posvetila mu je pesem z akrostihom: Ostani večno mlad in bogat.


Objave iz iste kategorije: