Doma Blog Lili Novy

Lili Novy

 blogi 420 osebe 053 Lili Novy

Lili Novy, pesnica in prevajalka, je umrla na današnji dan, 7. marca 1958, v Ljubljani. Rodila pa se je 24. decembra 1885 v Gradcu kot Lili pl. Haumeder, v bogati plemiški družini, očetu avstrijskemu plemiču in materi iz premožne slovenske meščanske družine. Ko ji zgodaj umre oče, se z materjo preselita h dedu v hišo na Starem trgu 11 a, ki stoji ob Ljubljanskem gradu . Ded je bil tudi prijatelj pesnika Franceta Prešerna, ki je v tistem času ustvarjal v hiši na bližnji Rožni ulici.

Lili Novy je sprva pesnila v nemškem jeziku, kasneje pa tudi v slovenskem, tako da je postala dvojezična pesnica. Izdala je zbirko pesmi Temna vrata, po njeni smrti pa je izšla še zbirka pesmi Oboki. Pisala je tudi za otroke in mladino: Mojca in živali, Pika poka, Majhni ste na tem velikem svetu. Bila je tudi odlična prevajalka. Sprva je prevajala pesmi Otona Župančiča v nemščino, nato pa še Sonetni venec, Franceta Prešerna.

Lili Novy je živela nekako v dvojnem svetu, nemštva in slovenstva, kakor še nekateri slovenski literati, na primer Anton Tomaž Linhart, Matija Čop ali pa Josip Stritar. Mladost je preživljala v blagostanju in kot mlado dekle je hodila na plese v ljubljansko Kazino in na operne predstave, kjer je tudi spoznala bodočega moža, pl. Novyja.   

Objave iz iste kategorije: