Doma Blog Božidar Jakac

Božidar Jakac

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

blogi 420 URN NBN SI img 6M7821C5 Božidar Jakac

Na današnji dan 16. julija 1899. se je v Novem mestu, rodil veliki slikar in grafik, Božidar Jakac. Danes mineva 110 let od njegovega rojstva. Umrl je 20. novembra 1989 v Ljubljani.

Božidar Jakac je zelo zgodaj pokazal nadarjenost za risanje. V Novem mestu je obiskoval osnovno šolo in gimnazijo, ki jo je nadaljeval v Idriji, saj je tam poučeval že znani slikar Ivan Vavpotič. Ta je po vojni zbral Jakčeve slike in jih pokazal Rihardu Jakopiču, ki jih je sprejel za razstavo in tudi postal njegov prvi pravi mentor.

Šolanje je nadaljeval na Umetnostni akademiji v Pragi. Leta 1924 pa se je naselil v Ljubljani, kjer se je zaposlil kot profesor risanja na II. državni gimnaziji. Po treh letih je službo pustil in postal svobodni umetnik.

Po drugi svetovni vojni je dal pobudo za ustanovitev Likovne akademije v Ljubljani. Na njej je postal profesor in kar trikrat tudi rektor.

Božidar Jakac se je uveljavil kot portretist in slikar slovenske pokrajine, predvsem Dolenjske in Novega mesta. Bil pa je tudi avtor znamk, ilustrator, fotograf in filmski snemalec. Za svoje bogato umetniško delo je štirikrat prejel tudi Prešernovo nagrado.

Vir: DLib (fotografija)

Objave iz iste kategorije: