Doma Blog Tone Seliškar

Tone Seliškar

blogi 420 URN NBN SI img MX65FMFQ Tone Seliškar Slovenski pesnik in pisatelj, Tone Seliškar se je rodil 1. aprila 1900. v Ljubljani. Umrl je na današnji dan 10. avgusta 1969. v Ljubljani. Oče je bil strojevodja in velik ljubitelj knjig, mati pa je delala v tobačni tovarni, od katere je danes ostal samo še tobačni muzej.

Pesmi je začel pisati že v osnovni šoli, zelo rad je tudi bral, saj je oče kupil skoraj vse knjige slovenskih avtorjev. Največji vtis nanj je naredil pisatelj Ivan Tavčar.

Osnovno šolo je obiskoval na ljubljanski Vrtači, leta 1919. pa je maturiral na ljubljanskem učiteljišču. Kot učitelj slovenskega jezika je služboval v različnih krajih Slovenije, pri Celju, v Trbovljah in nazadnje v Ljubljani.

Tone Seliškar je pisal pesmi, romane, črtice, novele in mladinske romane ter romane za odrasle. Med najbolj znanimi je pustolovski roman Bratovščina Sinjega galeba, ki govori o pogumnem Ivu in njegovi druščini, ki se spopade s tihotapci. V romanu so tudi slikoviti opisi Primorske pokrajine. Če omenim še humorne črtice Mule in Liščki, pa povesti Rudi, Posadka brez ladje in partizansko povest Deklica z junaškim srcem. Njegovi romani za odrasle so opisovali tegobe delavskega razreda.

Tone Seliškar je med najuspešnejšimi slovenskimi mladinskimi pisatelji, saj so njegova dela prevedena v številne tuje jezike.

Slika: dLib

Objave iz iste kategorije: