Doma Izleti Romarske cerkve Dedni Dol

Dedni Dol

Podružnična cerkev Žalostne Matere božje

Dedni Dol

Zloglasna magistralna cesta Zagreb – Ljubljana zbudi strah ali vsaj nelagodje vsakemu, ki se odpravi nanjo z mislijo na številne prometne nesreče in smrtne žrtve. Novi odsek od Višnje Gore do Šmarja je zato pravo olajšanje za voznika in sopotnike. Čeprav je bila pri gradnji narejena velika rana v naravo, je po drugi strani prinesla tudi nekaj novega. To je pogled na idilično dolino s cerkvijo Žalostne Matere božje in kapelicami križevega pota v Dednem Dolu. Škoda le, ker ta pogled pokvarijo nove stavbe v bližini. Vsekakor nam kraj sam spregovori o svojem romarskem značaju.

Že znameniti Valvasor, brez katerega bi malo vedeli o svoji zgodovini, nam pove, da je ta cerkev čudežna. Sem naj bijo po legendi prinesli angeli s Turškega. Še danes so veje bukev za cerkvijo sklonjene do tal, razlagajo domačini, ker so šli čeznje angeli. Valvasorje vedelpovedati, da tukaj zvonijo zvonovi kar sami od sebe. Res bi zaradi harmoničnega zlitja arhitekture in narave z veseljem lahko ne le zvonili, ampak praznično pritrkavali.

Pisni viri niso prav zgovorni o preteklosti tega kraja. Prva Marijina cerkev naj bi stala tu leta 1450. Da je bila romarska, je lahko pripomogla bližnja Višnja Gora, ki ima bogato tržno in mestno preteklost. Današnja cerkev je privlačna zaradi lope, v kateri so našli zavetje romarji od blizu in daleč. K njihovi duhovni ubranosti so pripomogle že kapelice od višnjegorske farne cerkve do kapele Lurške Marije, ki so posvečene sedmerim žalostim božje Matere. O starosti svetišča ni moč povedati veliko. V letu 1713 so mu dali baročno podobo, konec prejšnjega stoletja pa so ga z novo opremo še bolj spremenili. Za radovedneže je najbolj zanimiv Marijin tron v glavnem oltarju, ker se lahko vrti. Tako je pred romarji v postnem času kip Žalostne Marije, ob drugih priložnostih pa Marije Pomočnice z detetom v naročju.

Kapelice se vijejo v venec, ki se spleta od cerkve do roba gozda. Sredi teh trinajstih jagod je božji grob. Iz manjšega prostora vstopimo na levi v izbo, ki živo posnema božji grob. Velik kamen pred njenim vhodom nas spominja na onega, ki so ga pogrebci zvalili k Jezusovemu grobu. Na desno pa se po stopnicah spustimo v razgiban gotski prezbiterij, ostanek cerkve, ki so ji ladjo podrli že leta 1827. 0 starosti pričajo gotska rebra z bogatimi sklepniki in freske, ki tu in tam sramežljivo gledajo izpod ometa.

Tistih velikih romanj, ki so bila nekdaj na tem kraju in so še iz vojnih časov v spominu ljudi, danes ni. Se vedno pa se vse postne nedelje in še večkrat v letu, posebno na glavni shod 15. avgusta, zbere veliko ljudi. Marija tudi še uslišuje. To bi vedela povedati tudi zakonca, ki sta se sem zatekla z zaobljubo potem, ko je medicinska znanost odpovedala. Danes gledata že otrok otroke…

Avtor: Franci Petrič
Foto: Marjan Smerke

Informacije:

Župnija Višnja Gora
Žabjek 10
1294 Višnja Gora

Telefon: (01) 788 41 44

Dostop: z avtom do cerkve, z avtobusom do križišča k cerkvi (100 m).

Glavni romarski shodi: postne nedelje, veliki šmaren.

Objave iz iste kategorije: