Doma Izleti Slovenske pešpoti Cankarjeva literarna pot

Cankarjeva literarna pot

Vrhnika, prečuden kraj! Vrhniko, mesto ob izvirih Ljubljanice na robu Ljubljanskega barja, lahko spoznamo na Cankarjevi literarni poti, ki je posvečena največjemu slovenskemu pripovedniku in dramatiku Ivanu Cankarju (10. 5. 1876 – 11. 12. 1918). Pot je razdeljena na tri dele in nas popelje mimo obeležij, povezanih s Cankarjevo domačijo, mimo obeležij, povezanih s književnimi deli, ter mimo drugih spomenikov in poimenovanj. Na šestindvajsetih točkah spoznamo predvsem Cankarjevo mladost. Žal pot ni posebej označena, a če boste s seboj vzeli knjižico Frančka Bohanca Cankarjeva Vrhnika, ne boste zašli. Lahko se pridružite tudi kakšni od številnih skupin, za katere organizira vodenje Cankarjev dom na Vrhniki. Cankarjeva pot se prične pri njegovem spomeniku na Cankarjevem trgu in konča pri Močilniku, izviru Male Ljubljanice. Za celotno pot, z ogledom Cankarjeve spominske hiše vred, potrebujemo tri ure.

Vrhnika, prečuden kraj!
Tako je Cankar zapisal v povesti Aleš iz Razora. Ko se je spominjal Vrhnike, mu je srce v mehkem domotožju zakoprnelo po njej. To izraža bronasta podoba pisatelja na Cankarjevem trgu, delo kiparja Ivana Jurkoviča (1930), ki stoji ob glavnem vrhniškem križišču. Pisatelj se otožno ozira proti Klancu in hrepeneče vzdolž cesarske ceste proti Ljubljani. Preden se tudi mi ozremo proti Klancu, usmerimo korak do bližnjega mostu čez Ljubljanico, k “enajsti šoli pod mostom”, ki jo je Cankar opisal v spominskih črticah Moje življenje. Mnogokaj je študiral v svojem življenju, pravi, a tako bogate in koristne učenosti, kakor jo daje svojim učencem enajsta šola pod mostom, ni dobil nikjer in nikoli.

V borni koči
Del gospodinjskih predmetov, kot so jih uporabljale revnejše slovenske družine ob koncu 18. stoletja in na začetku 19. stoletja.V osi Cankarjevega trga stoji baročna cerkev sv. Lenarta, kjer se je v srednjem veku oblikovala Vas, eno od treh poselitvenih jeder. Za njo se vzpenja Klanec in na južni strani ob poti stoji Cankarjeva spominska hiša, ki jo označuje spominska plošča, na kateri piše: V BORNI KOČI, KI JE STALA / NA TEMELJU TE HIŠE, SE JE / KROJAČU JOŽETU CANKARJU / IN NEŽI ROJ. PIVK DNE / 10. MAJA 1876 RODIL KOT OSMI / OD DVANAJSTERO OTROK / IVAN CANKAR / SLOVENSKI PISATELJ. Danes je spominska hiša dragocen kulturni spomenik. V njej je na ogled zbirka predmetov, ki prikazuje bivalne razmere revnejše slovenske družine ob koncu 18. in na začetku 19. stoletja. Razstavljene so tudi prve Cankarjeve knjižne izdaje, fotografije pisatelja in njegovih sorodnikov, prijateljev in dobrotnikov ter njegovi avtoportreti in risbe.
Požar na Klancu, ki je izbruhnil 27. julija 1879, je med več kot dvajsetimi hišami, ki so pogorele, upepelil tudi Cankarjevo rojstno hišo. Po požaru Cankarjevi nikoli več niso imeli svojega doma. Začele so se selitve od stanovanja do stanovanja. Pot nas pelje mimo vseh osmih hiš, kjer je stanovala Cankarjeva družina. Hiše so obeležene s posebnimi tablami, kjer je obeleženo, kdaj so Cankarjevi tam živeli.

Sv. Trojica na vrhu Klanca in Cankarjev laz
Baročna cerkev sv. Trojice na KlancuKo so plameni požrli Cankarjev dom, je bil Ivan star šele dobra tri leta. Z drugimi otroki se je igral v zavetju baročne cerkve sv. Trojice na Klancu, ki jo je kasneje poetično opisoval. Tristo metrov severozahodno od cerkve leži Laz. Cankar ga je opisal v črtici Naš laz, v kateri obuja spomine na mater in zadnjo ped zemlje, ki je ostala družini v lasti do leta 1886. Od tod se nam odpira lep razgled na Vrhniko in Barje.

Skodelica kave
Obubožana družina si je po požaru poiskala zavetje v opuščenih hlevih in drugih zasilnih bivališčih. Leta 1896 so se preselili v zadnje skupno družinsko stanovanje, nekdanjo gospodarsko stavbo za hišo Ob potoku 5, “pri Tičku”, kjer so živeli do leta 1898. Tu sta septembra 1897 ena za drugo umrli Ivanova babica in Ivanova mati. Tukaj so nastale mnoge Cankarjeve avtobiografske črtice, med drugimi tudi Skodelica kave. Od tod je Cankar odšel na Dunaj študirat tehniko, a se je kmalu prepisal na slavistiko.

Zamolko zelena voda
Na poti, ki nas pelje po Voljčevi cesti mimo župnijske cerkve Spreobrnjenja sv. Pavla, se ustavimo še na pokopališču, kjer so pokopani Cankarjevi starši in sestra Francka. Po nekaj sto metrih pridemo do južnega obrobja Vrhnike, kjer so v izraziti zatrepni dolini razporejeni izviri Malega in Velikega Močilnika, ki napajajo Malo Ljubljanico. Sem je zahajal tudi Cankar. V črtici Brlinčkov Miha in Tičkov Grega najdemo čudovit opis Močilnika. Tu se naša pot tudi konča. Čeprav je Cankar na Vrhniki živel le malo časa, so vendarle skoraj vsa njegova dela prepojena z ljubeznijo do domačega kraja in njegove okolice. Umrl je 11. decembra 1918 v ljubljanski bolnišnici na Zaloški. Skupaj z Murnom, Kettejem in Župančičem je pokopan na ljubljanskih Žalah, v tako imenovani “grobnici moderne”.


Vodnik

Bohanec Franček et al. Cankarjeva Vrhnika. Ljubljana: Ministrstvo za kulturo, Uprava Republike Slovenije za kulturno dediščino; Vrhnika: Občina, Zveza kulturnih organizacij, 1977.

Kratka oznaka poti in informacije o poti

Vrhnika / Močilnik, enosmerna pot, 3 km (3h), 17 pojasnjevalnih točk.
Cankarjev dom Vrhnika, Tržaška 25, 1360 Vrhnika, tel. 01/755-36-48.

Filter by

Objave iz iste kategorije: