Doma Izleti Slovenske pešpoti Bernekerjeva pot

Bernekerjeva pot

Cerkev sv. Barbare na LegnuPo obronkih zahodnega Pohorja

Območje Slovenj Gradca z okolico in avstrijska Koroška sta prepleteni s številnimi tematskimi potmi, ki nam poleg sprostitve duha in telesa razkrivajo premalo poznano pokrajino z vso njeno bogato naravno in kulturno dediščino. Nekaj krajev, prepletenih z mnogimi literarnimi liki, ki so našli svoj prostor v slovenski književnosti, smo v naši rubriki že spoznali. Tokrat se bomo podali odkrivat svet kiparja Franca Bernekerja (*4. oktober 1874, Gradišče – †16. 5. 1932, Ljubljana). Proti Bernekerjevi domačijiTuristično društvo Legen je pripravilo 7.5 km dolgo krožno tematsko pot, kamor organizirano dvakrat na leto tudi popelje pohodnike. Na vzorno označeno pot se lahko odpravite peš tudi sami, pot je primerna tudi za kolesarje in celo konjenike. Izhodišče poti je pred stoletno gostilno Plesnik na Legnu, nekaj kilometrov oddaljenim iz Slovenj Gradca. Na razgibani a ne prezahtevni poti, v zavetju pohorskih gozdov, bomo deležni številnih panoramskih pogledov na Mislinjsko dolino ter spoznavali svet, kjer je Berneker vase sprejemal lepoto tega lepega konca sveta.

Osamljen in pozabljen

Pot tudi za konjenikeKolikokrat hitimo mimo številnih spomenikov in se ne zmenimo zanje. Tako me je pot vodila mimo spomenika utemeljitelju slovenskega knjižnega jezika Primoža Trubarja, ki stoji na obrobju parka Tivoli nasproti Moderne galerije v Ljubljani. Upodobljen je kot pridigar, stoječ za pultom, njegov avtor je kipar Franc Berneker, ki je kip oblikoval v letih 1908–10. Šele Bernekerjeva pot, na katero sem se odpravila, mi je odkrila do takrat neznanega umetnika. Ob njej sem se spomnila na slikarja Ivana Groharja (1867–1911) in na njegovo življenjsko zgodbo ter na mnoge zgodbe naših pisateljev in pesnikov. Sleherna izmed njih je prepojena z izjemno umetniško nadarjenostjo na eni in negotovim socialnim in materialnim položajem na drugi strani. Berneker se je rodil kot nezakonski otrok materi Mariji, mlajši hčeri najemnika na berneškem posestvu, severozahodno od cerkve sv. Barbare na Gradišču. Mlada mati je po smrti svojega očeta začela Lično urejeni kažipotislužiti pri različnih gospodarjih. Gospodinjila je tudi pri duhovniku Davorinu Trstenjaku, kjer je mladi Franček preživel del svojega otroštva. Kljub revnim razmeram se je Berneker odločil za študij umetnosti. Začel je pri podobarju in pozlatarju v Celju, od koder je odšel v Innsbruck, Gradec ter na Dunaj, kjer je bil leta 1897 sprejet na Akademijo za upodabljajoče umetnosti. Študij je uspešno končal ter na Dunaju ostal do vpoklica v vojsko leta 1915. Na Dunaju so nastala njegova najboljša dela, med njimi Trubarjev spomenik. Po letu 1915 se Berneker zaradi niza težav ni mogel več vrniti  na Dunaj. Razpet med provincialno Ljubljano in domačimi kraji je snoval kiparske projekte, ki pa jih ni mogel več uresničiti.

Sveta Barbara na Legnu

Bernekerjeva domačija Dobrih 300 metrov višinske razlike bomo premagali, ko bomo na 827 m n. v. uzrli podružno cerkev sv. Barbare. Ljubka cerkvica se prvič omenja leta 1519. Danes v njej ljubitelji sakralne dediščine občudujejo glavni oltar, izdelan v Mersijevi delavnici v letih 1776–1780. Za dela družine Mersi, delovala je v Rogatcu in Slovenj Gradcu, je značilna podeželska različica poznobaročnega rezbarstva. To bomo začutili ob pogledu na glavni oltar s sliko in kipom sv. Barbare na sredini ter stranskima kipoma sv. Lucije in sv. Apolonije. V cerkvici sta tudi dva stranska oltarja, levi je posvečen sv. Frančišku s sv. Petrom in neznanim svetnikom ob strani, desni oltar pa sv. Primožu in sv. Felicijanu.

Bernekerjeva domačija

Krenkerjeva kapelica Svet, po katerem nas pelje Bernekerjeva pot, je umirjeno razgiban. Zaokroža ga pogled na Uršljo goro in nižje grebene. Kraj, kjer je bila v rob strmega travnika postavljena Bernekerjeva domačija, je lep primer »ljudske« arhitekture. Na domačijo nas spominjalo le posamezni deli stanovanjske hiše, ki je bila nekdaj razpoznavna po vsem Pohorju. A vendarle dovolj, da bomo začutili, kaj je oblikovalo blago dušo enega največjih slovenskih impresionističnih kiparjev. Do izhodišča poti nas bo pot vodila mimo nekaterih najstarejših kmetij na tem območju in prijaznih domačinov, ki se s ponosom spominjajo svojega rojaka.

Iz popotne bisage

Sv. Barbara v cerkvi sv. Barbare • Nedeljska sv. maša v nadžupnijski cerkvi sv. Martina v Šmartnem pri Slovenj Gradcu ob 8. in 10. uri. V cerkvi sv. Barbare na Legnu na torek po Binkoštih ob 10. uri, drugo nedeljo po prazniku Sv. Rešnjega Telesa ob 11. uri in na nedeljo sv. Barbare ob 11. uri. Informacije: Nadžupnija Šmartno pri Slovenj Gradcu, Šmartno 56, 2383 Šmartno pri Slovenj Gradcu, tel. 02/882-19-40.
• V Koroški galeriji likovnih umetnosti, Glavni trg 24, 2380 Slovenj Gradec, tel. 02/882-21-31, so občasno na ogled Bernekerjeva dela v okviru stalne zbirke.
• Informacije o poti in možnosti vodenja: Turistično društvo Legen, Legen, 2383 Šmartno pri Slovenj Gradec, GSM 041/340-927 po 18. uri.
Primož Trubar• TIC Slovenj Gradec, Glavni trg 24, 2380 Slovenj Gradec, tel. 02/881-21-16, GSM 051/320-978.
• Okus poti: Gostilna Plesnik, Legen 134, 2383 Šmartno pri Slovenj Gradcu, tel. 02/885-36-66.
• Organiziran pohod: vsako 3. soboto v mesecu maju in vsako 1. soboto v mesecu oktobru.
• Koroška : Podjuna, Dravska, Mežiška in Mislinjska dolina, izletniška karta, 1 : 50.000. Ljubljana: Geodetski zavod Slovenije, 2000.
• Turistični produkt – tematske poti = Das Touristisches Produkt – Themenwege. Slovenj Gradec: Podjetniški center, 2006.

Filter by

Objave iz iste kategorije: