Doma Izleti Slovenske pešpoti Kettejeva pot

Kettejeva pot

Srednjeveški grad Prem v severovzhodnem delu BrkinovPo obrobju Brkinov in ob reki Reki na Prem

Ob 130-letnici rojstva pesnika Dragotina Ketteja (*19. januar 1876, Prem pri Ilirski Bistrici – †26. april 1899, Ljubljana) se je številnim kulturnim potem po Sloveniji, poimenovanih po slovenskih književnikih, pridružila Kettejeva pot. Začrtalo jo je Društvo Kettejeva pot, z namenom predstaviti »pesnika z veselo in neomadeževano dušo«, kot je o njem zapisal prijatelj Ivan Cankar, ter nas popeljati po krajih v zaledju najvišjega nealpskega vrha v Sloveniji – Velikega Snežnika (1796 m).
Po poti nas bodo vodile smerne tabliceČe se bomo na pot podali v mesecu aprilu, bo mogoče njegov vrh še zasnežen, medtem ko bomo na devet kilometrov dolgi enosmerni poti iz Trnovega, kot se imenuje del mesta Ilirska Bistrica, na Prem skupaj že začutili pomlad: »Pa zelene lističe poganja / vsaka vejica kostanja. In poljubi jih sonce edenkrat, / pa privabi že listke zelene; / in poljubi jih sonce drugikrat, / sredi listkov že cvetje požene, / in poljubi jih sonce tretjikrat, / ah, že je omamilo mene.« Korak proti pesnikovemu rojstnemu kraju bomo naravnali pred osnovno šolo Dragotina Ketteja v Trnovem, pred katero stoji pesnikov kip. Od tod nas bodo na Prem in nazaj varno pripeljale smerne tablice s pesnikovo podobo.

»A jaz potujem pot ti negotov …« (Kette)

Prem, s cerkvijo Sv. Helene in gradomDanašnja Ilirska Bistrica je sestavljena iz dveh starih naselij, Bistrice in Trnovega, del katerega je Kettejeva ulica, ki nas pelje mimo domačije, kjer je bila rojena Ana Valenčič (1853–1880), pesnikova mati, ter stavbe, kjer je živel Janez Valenčič, Anin stric, ki je pomagal osirotelemu Dragotinu. Kette se je že zgodaj srečal s trenutki osamljenosti, tolažbo je znal poiskati tudi v prebujajoči se naravi, kar je izrazil v številnih pesmih. Zato bo na poti dobrodošla knjiga njegovih pesmi. Pot čez Zareški most nas bo po dobri uri hoje mimo naselja Rečica pripeljala do slemenske vasice Zarečje na vzhodnem robu Brkinov, nato pa se bo vila po 4 km dolgi ozki dolini z redkimi domačijami vse do Novakove domačije z mlinom. Obnovljeni mlin še vedno melje žito, v hiši si lahko ogledamo črno kuhinjo in krušno peč. Do Prema nas loči le še pot čez polje Novakov mlin pod vasjo Smrje ob reki Rekiin skok čez Brejščkov potok ter obisk vasice Smrje, ki velja za najstarejše naselje na Bistriškem. Sredi vasi je cerkev sv. Janeza Krstnika iz 17. stol. z znamenitim zvonikom iz leta 1806. Čez pol ure hoje se nam odpre čudovit pogled na Prem: na eni vzpetini stoji župnijska cerkev sv. Helene na drugi pa grad Prem. Vas je zaradi arhitekturnih umetnostnozgodovinskih in etnoloških značilnosti zavarovana kot kulturni spomenik. V cerkvi sv. Helene so freske slikarja Toneta Kralja, ki je leta 1921 poslikal stranski niši v ladji z motivi Marijinega oznanjenja, sv. Cirila in Metoda in drugimi motivi.

Eden od stebrov slovenske moderne

Skozi grajska vrataV nekdanji Ljudski šoli, kjer se je Kette rodil kot tretji od petih otrok očetu Filipu in materi Ani, je urejena Kettejeva spominska soba, ki si jo ogledamo v spremstvu vodnika. Ko Dragotin še ni napolnil štiri leta, se je družina preselila v Zagorje na Pivki, slabo leto kasneje (1880) je za jetiko umrla mati Ana, leta 1891 je jetika pobrala tudi očeta Filipa. Na prigovarjanje košanskega župnika Matije Torkarja in trnovskega dekana Ivana Vesela se je za Dragotina zavzel materin stric Janez Valenčič. Toda mladi Kette je v dijaških letih v Ljubljani ostal brez stričeve podpore; leta 1895, v letu ljubljanskega potresa, so ga celo črtali iz seznama gimnazijcev. V tem času se je največ družil s Cankarjem, leta 1896 je stopil v javnost s pesmijo in prozo. Kettejev doprsni kip, delo kiparja Marjana KeršičaSledilo je leto srečnega življenja, ki ga je preživljal v Novem mestu, dopisovanje s Cankarjem, Župančičem in Murnom ter matura leta 1898. Vpoklic k vojakom v 4. stotnijo tržaškega 97. pehotnega polka mu je skalil vse veselje; zbolel je za jetiko, se 2. aprila leta 1899 vrnil v Ljubljano in se zatekel k prijatelju Murnu v ljubljansko Cukrarno, kjer je 26. aprila umrl.

Srednjeveška graščina

Zunanje dvorišče z vodnjakom in stražnim stolpomKot vsak grad na Slovenskem, je tudi premski ovit v tančico skrivnosti. Grajska vrata nam bodo odprla razgled v preteklost in odkrivali bomo drobce zgodovine. Grad se prvič omenja v 13. stol. kot last viteza Uda de Prem, fevdnika Devinskih grofov. Zgrajen je bil na starorimski utrdbi Castra prima, ki naj bi kraju dala ime. Grad je kasneje prehajal v roke različnih lastnikov, kot zadnji od njih se šteje Bruno Zuccolino iz Trsta. Po drugi svetovni vojni je bil grad nacionaliziran in prepuščen propadanju. Kljub temu pa premski grad, ki ga sestavljajo romanski obrambni stolp s kapelo, romanski dvonadstropni palacij, gotsko stanovanjsko poslopje ter renesančno obzidje z okroglim stolpom ob vhodu, sodi med lepše ohranjene gradove.

Iz popotne bisage

Detajl na renesančni arkadi• Nedeljske maše se lahko udeležite v Ilirski Bistrici: v soboto zvečer v cerkvi sv. Jurija (zimski čas ob 17h, poletni čas ob 19h); v nedeljo: zjutraj ob 8h v samostanu DND, ob 8.30 pri sv. Juriju, ob 10h v Harijah (cerkev sv. Štefana, muč.), ob 10h v župnijski cerkvi sv. Petra, večerna pri sv. Juriju (zimski čas ob 17h, poletni ob 19h). Informacije: Župnija Ilirska Bistrica, Jurčičeva 29, 6251 Ilirska Bistrica-Trnovo, tel. 05/714-25-20. Nedeljska maša v cerkvi sv. Helene na Premu je ob 10h. Informacije: Župnija Prem, Prem 84, 6255 Prem, tel. 05/714-71-23.
Cerkev Sv. Helena na Premu• Informacije o poti in možnosti vodenja: Društvo Kettejeva pot, p. p. 41, 6250 Ilirska Bistrica, tel. 05/714-26-39 (Vojko Čeligoj).
• Za sicer nezahtevno enosmerno pot iz Trnovega na Prem bomo porabili 3-4 ure zmerne hoje, pri čemer moramo računati tudi na vrnitev na izhodišče poti. Zato pot priporočam kot celodnevni izlet.
• Spletne strani: http://www.ilirska-bistrica.si
 Planinska karta: Snežnik, 1 : 50.000 (1999)
• Dragotin Kette. Sem fantič bil mlad. Koper: Libris, 2006.

Filter by

Objave iz iste kategorije: