Doma Blog Bober v Sloveniji

Bober v Sloveniji

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

blogi 420 dogaja 038 Bober v Sloveniji

 

V 17. in 18. stoletju je človek bobra iztrebil. Ta največji evropski glodalec doseže težo tudi do 35 kilogramov. Leta 1998. se bobri znova naselijo v Sloveniji, ob reki Krki in Radulji na Dolenjskem. Naselili so se po naravni poti iz sosednje Hrvaške, tako da naše bobre štejejo kot obrobje hrvaških. Leta 2002. so se naselili na Dobličici v Beli krajini, 2005. na Muri v Prekmurju in 2006. na Dravi.

Vse to pa še več sem izvedela v Prirodoslovnem muzeju v Ljubljani, kjer imajo zanimivo razstavo, Bobri so se vrnili v Slovenijo.blogi 420  dogaja 041 Bober v Sloveniji

Bober je odličen plavalec in potapljač, saj ima na zadnjih nogah med prsti plavalno kožico, njegov širok, ploščat rep pa mu služi za krmiljenje. Bober je zelo priden delavec, kajti v zelo kratkem času lahko, s svojimi močnimi, dletastimi sekalci, temeljito spremeni pokrajino.

Zelo hitro lahko podre drevo, ki ga potrebuje za gradnjo jeza. Z jezom lahko spremeni reko v jezero. Gradi kanale, za svoj dom pa bobrišče, v katerem družina bobrov tudi prezimuje.

Objave iz iste kategorije: