Doma Blog Miško Kranjec

Miško Kranjec

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 blogi 420 dogaja 047 Miško Kranjec

Miško Kranjec, slovenski pisatelj in novinar, se je rodil 15. septembra 1908 v Veliki Polani pri Lendavi, umrl pa je na današnji dan, 8. junija 1983, v Ljubljani.

V Ljubljani je Miško Kranjec obiskoval klasično gimnazijo, po opravljeni maturi pa se je vpisal na študij slavistike. Ker se je težko preživljal, je študij v Ljubljani opustil in se vrnil v Prekmurje. Pisati je začel že v petem razredu internatske osnovne šole. Obdobje ljubljanskega šolanja je opisal v romanu Mladost v močvirju.

Pri pisateljskem delu se je zgledoval tudi po Ivanu Cankarju. V svojih delih je pisal o prekmurski pokrajini in prekmurskem človeku. V romanu Predmestje je opisoval proletarsko življenje. V romanu Povest o dobrih ljudeh, nam Miško Kranjec pripoveduje zgodbo o ljudeh, ki živijo idilično življenje na osamljenem otoku, med številnimi rokavi reke Mure.

Miško Kranjec je o romanu povedal: »Povest o dobrih ljudeh je zrasla iz protesta proti vojnam nasploh, in to v času, ko je po Evropi že besnela druga svetovna vojna, ko je Hitler pretil, da bo zbrisal s površja zemlje vse, ki se mu ne pokorijo ali pa zanj niso »porabni«, ki zanj niso ljudje. Pa sem tako Koštrčeva skril na samotni otok med Murine rokave, kjer naj bi živela med pticami, živalmi, med vetrovi in soncem…"

Objave iz iste kategorije: