Doma Blog Lan

Lan

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Lan je zelo uporabna rastlina, ki jo gojijo po vsem svetu. Po določenem postopku pridobijo iz lana vlakna in lanene niti za izdelavo platna. Z gojenjem lana in tkanjem platna na ročnih statvah, se pri nas ukvarja tudi družina Cvitkovič iz Adlešičev, pri Črnomlju, v Beli krajini, v svoji lepo urejeni Hiši platna. Lanena vlakna pa so uporabna tudi v medicini. Iz njih izdelujejo kirurške niti.

Lanena polja so zelo lepa, ko cvetijo so videti kot modra preproga. Modri cvetovi pa so na ogled zelo kratek čas, v nekaj dneh se zaprejo in polje izgubi svoj modri čar.

Domovina lana je Azija, v Evropi pa so lan poznali že koliščarji. Danes se s pridelavo in predelavo te rastline ukvarja zelo malo ljudi, kajti delo je težko in zelo zamudno.

Laneno seme pa se uporablja tudi v prehrani in zdravstvu. Ima zelo pozitiven vpliv na naše zdravje. Surova semena lahko dodamo h mislijem in jogurtu, lahko jih potresemo po listnati solati, ali pa zmešamo eno žličko zdrobljenega semena in eno žličko meda v kozarcu vode in zjutraj popijemo na tešče. Prebava nam bo hvaležna.

Foto utrinki iz belokranjske Hiše platna .

Objave iz iste kategorije: