Doma Blog Lan

Lan

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

blogi 420 bela krajina 257 20090619 1187299035 Lan

Lan je zelo uporabna rastlina, ki jo gojijo po vsem svetu. Po določenem postopku pridobijo iz lana vlakna in lanene niti za izdelavo platna. Z gojenjem lana in tkanjem platna na ročnih statvah, se pri nas ukvarja tudi družina Cvitkovič iz Adlešičev, pri Črnomlju, v Beli krajini, v svoji lepo urejeni Hiši platna. Lanena vlakna pa so uporabna tudi v medicini. Iz njih izdelujejo kirurške niti.

Lanena polja so zelo lepa, ko cvetijo so videti kot modra preproga. Modri cvetovi pa so na ogled zelo kratek čas, v nekaj dneh se zaprejo in polje izgubi svoj modri čar.

Domovina lana je Azija, v Evropi pa so lan poznali že koliščarji. Danes se s pridelavo in predelavo te rastline ukvarja zelo malo ljudi, kajti delo je težko in zelo zamudno.

Laneno seme pa se uporablja tudi v prehrani in zdravstvu. Ima zelo pozitiven vpliv na naše zdravje. Surova semena lahko dodamo h mislijem in jogurtu, lahko jih potresemo po listnati solati, ali pa zmešamo eno žličko zdrobljenega semena in eno žličko meda v kozarcu vode in zjutraj popijemo na tešče. Prebava nam bo hvaležna.

Foto utrinki iz belokranjske Hiše platna .

Objave iz iste kategorije: