Doma Blog Angelo Cerkvenik

Angelo Cerkvenik

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

blogi 420 knjige 064 Angelo Cerkvenik

Angelo Cerkvenik je bil slovenski pripovednik, dramatik, prevajalec in mladinski pisatelj. Rodil se je 29. avgusta 1894. v Pazinu na Hrvaškem, od koder je bila njegova mati. Oče je bil doma v Brkinih na Primorskem. Pisatelj je umrl na današnji dan, 6. junija 1981. v Ljubljani.

Zanimivo je, da je Angelo Cerkvenik služboval kot železniški uslužbenec na Koroškem, v Trbovljah, kasneje pa v Ljubljani in Beogradu.

Svojo pisateljsko pot je pričel z dramami. Snov je zajemal iz sodobnega sveta in življenja. Objavljal je v različnih revijah in časopisih. Pisal je tudi socialne povesti in ustvaril obsežen opus za odrasle, kljub temu pa se je najbolj uveljavil z mladinskimi deli.

V njegovem pisanju za mladino, največkrat nastopajo živali in odnos človeka do njih. Taka je zgodba Ovčar Runo, ki govori o dogodivščinah Kraškega ovčarja, ki so ga ukradli iz njegovega pastirskega okolja in ga prodali v mesto. Toda niti bogato mestno življenje, niti prijaznost novih lastnikov, Runu ne morejo pregnati žalosti za domačim krajem in pastirjem Miškom. Odloči se, da bo pobegnil in se vrnil domov, kar mu po razburljivem popotovanju tudi uspe.

Objave iz iste kategorije: