Doma Izleti Slovenske pešpoti Po Groharjevi poti

Po Groharjevi poti

Kraji, kjer ni prostora za brezčutje

Za opis tokratne poti je težko najti paleto besed in jih postaviti na pravo mesto. In to zato, ker so ob obisku Groharjeve vasi tako neznatne in nepotrebne. Tu je potrebno barvitost kraja in življenja Soričanov okušati molče. Vseeno je, kako bomo to storili: sede, stoje ali stopajoč korak za korakom po kateri od uhojenih poti in steza. Tako ali tako bo vedno pred nami daljava in širjava, ki je ni moč premeriti v enem dnevu. Če pa bomo v zakup vzeli še kakšnega od bližnjih vrhov, bo dan prekratek.

Groharjeva vas pod Lajnarjem in Dravhom

Prepričana sem, da bo še tako zahtevnega pohodnika prvo druženje s Spodnjo in Zgornjo Sorico, ki sta nekakšen varuh Spodnjih Danj, za vedno zaznamovalo. Zadoščenje za čute svoje duše je iskal tudi tu rojeni slikar Ivan Grohar (*15. junij 1867, Spodnja Sorica – †19. april 1911, Ljubljana).

»Bodočnost mora biti lepša …« (Ivan Grohar)

Bronasti spomenik vzorniku slikarju Ivanu Groharju je delo kiparja Toneta LogonderjaDa je tukajšnji svet privlačen za sleherno dušo, vedo tudi domačini, ki so pripravili okrog 4 km dolgo enosmerno pot, ki se začne pred Groharjevo rojstno hišo v Spodnji Sorici. Tu si lahko ogledate slikarjevo spominsko zbirko, etnografski muzej in malo Groharjevo galerijo. Pot se zaključi v Heblarjih pred Martinovo hišo, kamor se je nekdaj vračal slikar. Za nezahtevno pot, primerna je tudi za družinski izlet, bomo z vrnitvijo na izhodišče porabili dve do tri ure. A le, če se ne bo pozorno oko »predolgo« zadržalo na katerem od stojišč, kjer je nekoč postajal tudi Grohar. Z upanjem, da bo uresničil vse svoje zamisli. Rojen v bajtarski družini, je tako kot številni slovenski umetniki, prehitro končal svojo žaloigro. V njej je glavno vlogo odigrala revščina, ki pa mu ni odvzela upanja. Upanje je moč začutiti tudi v njegovem Sejalcu (1907), ki predstavlja Vabilo na sprehodsimbolistično interpretacijo kmečkega dela. Kritiki so o njem zapisali, da »Sejalec ni toliko konkretna postava kot predvsem tip v soncu korakajočega kmeta, ki seje upanje in življenje prihodnosti«. S paleto v roki in z jasno zazrtim pogledom naprej nas bo Grohar pozdravil, če bomo prišli v Spodnjo Sorico iz ljubljanske smeri preko Škofje Loke in Železnikov. V bronasto podobo je slikarja in svojega vzornika leta 1982 prelil kipar Tone Logonder (*11. januar 1932, Pevno pri Škofji Loki – †19. september 1987, Avstrija). Neverjetno kako presunljiva in ganljiva je podoba Groharja. Zdi se, kot da je kiparju uspelo upodobiti ves slikarjev značaj. Od preproste zaupljivosti in zadržanosti do nekoliko bohemske drže.

»Pridi popotnik, postoj, se naužij!«

Pozdrav popotnikomČeprav je to svet strmih bregov, grap in dolin, ga zaznamuje neka nenavadna lepota. Tu sta svetloba jutra in tišina noči drugačna. A to drugačnost lahko opazimo le, če vemo, da Groharjeva vas v sebi nosi ljubezen, pesem, veselje otroških oči. To je vas, kjer lahko prepoznamo zvestobo do domače hiše in rodne prsti. Zasejali so jo verjetno že Tirolci, ki jih je v 13. stoletju naselil loški zemljiški gospod, freisinski škof. Mogoče se zdi Sorica za današnji čas navidezno oddaljena, a tu življenje še klije in strma polja so še obdelana. Le v bližnji vasici, ena najvišje ležečih vasi v Sloveniji, Zgornje Danje je redko slišati zvok škripajoče železne kljuke na hišnih vratih. Je pa, hvala Bogu, živó v Spodnjih Danjah, kjer na koncu vasi stoji značilna cerkvica sv. Marka, ki je s svojo upodobitvijo med najbolj znanimi pri nas.

Pot stavbne dediščine

Hribovska vas leži na skrajnem severozahodu Škofjeloškega hribovjaSvojo izrazitost in prepoznavnost podratitovških vasi odslikuje tudi stavbna dediščina, predvsem v značilnih kozolcih z zidanimi stebri in skrilastimi strehami. Mimo njih nas pelje Pot stavbne dediščine, ki se prav tako začne pred Groharjevo hišo, le da zavije v drugo smer kot Groharjeva pot. Po krožni poti nas vodijo kažipoti mimo »pajštube«, »kleti«, mimo kozolcev, spomenika Ivana Groharja, cerkve sv. Nikolaja do izhodišča. Nezahtevna pot, vzela nam bo slabo uro, je primerna za družine z otroki. Vsem zahtevnejšim popotnikom pa priporočam, da v Groharjevo vas pridejo s kolesom. Pedala lahko začnete vrteti že v Železnikih ter nadaljujete mimo Prtovča, Torke, Zabrda, Zgornjih in Spodnjih Danj do Spodnje Sorice ter se spustite v dolino Selščice nazaj v Železnike.

Iz popotne bisage

• Informacije o nedeljskih svetih mašah: Župnija Sorica, Spodnja Sorica 23, 4229 Sorica, tel. 04/519-80-00.
• Informacije o poti in možnosti vodenja skupin: Prosvetno društvo Ivan Grohar in Turistično društvo Sorica, Spodnja Sorica 18, 4229 Sorica, tel. 04/519-70-74 ali GSM 041/810-586.
• Groharjeva hiša, Spodnja Sorica 18, 4229 Sorica, tel. 04/519-70-22.
• Priporočam pohodno obutev.
• Primerno za družine.
• Spletne strani: https://www.kam.si/po-groharjevi-poti/
• Izletniška karta: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1 : 50 000 in Tematske poti na Loškem
• Gostišče Macesen, Spodnja Sorica 16, 4229 Sorica, tel. 04/511-78-38.
• Janez Kajzer. Macesen. Roman o Ivanu Groharju. Ljubljana. 1978.

Avtor: Alenka Veber

[wpgmza id=”5″ marker=”251″ zoom=”11″]

Objave iz iste kategorije: