Domov arrow Novice arrow izleti arrow Zgornja Kolpa dežela Petra Klepca
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Zgornja Kolpa dežela Petra Klepca

Natisni E-pošta

Zgornja Kolpa dežela Petra Klepca
Južni rob Slovenije zelo malokrat obiščemo, čeprav se čezenj vije najpomembnejša 'biološka prometnica' med Dinarskim gorstvom in Alpami. Glede na podnebne spremembe se je življenje umikalo pred ledeniki proti jugovzhodu in se ob otoplitvah spet vračalo proti severozahodu. Ta povezava pa je zelo živa tudi v današnjem času, zlasti velja to za velike zveri. Kljub temu da je tu medvedja pot, medvedov vendarle ne vidimo tako zlahka, saj se previdne živali, če je le mogoče, izognejo srečanju s človekom. Mnogo laže pa naletimo na sledove, predvsem v zgodnje pomladanskem snegu. Naznanjajo, da se končuje zimsko spanje.
Zgornja Kolpa dežela Petra Klepca
Vso to celovitost obsežnih gozdnatih prostranstev prečno preseka dolina reke Kolpe, kar je igralo pomembno vlogo v zgodovini tega območja, saj je izrazita naravna meja bila - in še vedno je - povezana z opredeljevanjem državnih ozemelj. Zadnje spremembe po osamosvojitvi so zasekale administrativno pregrado in sprožile nove probleme, povezane predvsem z dostopnostjo do redkih naselij v ozkem kanjonu Kolpe. Središčno naselje Zgornje doline Kolpe je Osilnica.
Zgornja Kolpa dežela Petra Klepca
Tu je tudi sedež občine, ki se rada pohvali, da je po številu prebivalcev najmanjša v Sloveniji - to hkrati pomeni, da je delež ohranjene narave v občini velik, in to je ena od njenih velikih prednosti. V teh krajih je treba biti, če hočeš preživeti, zelo iznajdljiv. Tako izvirajo od tod krošnjarji, katerih posebnost je bila, da so se izurili za popravilo ur, zato so jih tudi poimenovali "urmoharji". Sedaj pa se Osilnica spoprijema z novim izzivom, kako naravne danosti (celotna občina je v omrežju Natura 2000) vključiti v življenje in razvoj. Dober zgled, kako je to mogoče, je gostilna Kovač, kjer se gostinsko izročilo povezuje z novimi prijemi, delavnostjo, voljo in predvsem izjemno gostoljubnostjo. 

Zgornja Kolpa dežela Petra Klepca
Med naravnimi znamenitostmi je najbolj znana reka Kolpa, saj je zanimiva za različne oblike športov in rekreacije. V ozkem dolinskem dnu je komajda prostora za cesto, ki se mora na najožjih delih dvigniti in se odpirajo lep razgled. Če pa hočemo res doživeti kanjonsko divjino, imamo na voljo dve možnosti: spustiti se s plovilom po reki ali pa se vzpeti na skalne in razgledne robove nad dolino.

Zgornja Kolpa dežela Petra Klepca
Pustimo oboje za poletni čas, pa se tokrat ustavimo pri cerkvici svetih Joahima in Ane, ki je zgrajena na izpostavljenem grebenu okljuka Kolpe.
Zgornja Kolpa dežela Petra Klepca
S parkirišča ob cesti je le nekaj minut hoje do cerkvice in sijajnega razgledišča. Na območju Osilnice je kar sedem cerkva, zato je zelo verjetno, da je občina rekordna tudi po deležu cerkva na število prebivalcev! Vse so majhne in skromne, zlite z okoljem, v katerem služijo svojemu namenu. Spominjajo na stranske kapele mogočne katedrale kolpske doline.

Zgornja Kolpa dežela Petra Klepca
Le malo naprej od vzpetine s cerkvijo je ob cesti lesen kip Petra Klepca. V njem prepoznamo značilne poteze akademskega kiparja Staneta Jarma, ki se je rodil v Osilnici. Peter Klepec je osrednji junak tega območja. Ob rojstvu je bil obdarjen s šibko naravo in čutečim srcem. Tako je nekoč z vejami zastrl speče vile, da jih ne bi ožgalo sonce. Oddolžile so se mu s tem, da so mu podarile izjemno moč. In ko so nekoč v dolino vdrli Turki, je izruval drevo in jih z njim pognal v beg.
Zgornja Kolpa dežela Petra Klepca
Pisatelj Ivan Cankar je v Podobah iz sanj Klepčevo zgodbo pripeljal do trpkega spoznanja: šibek fant je bil obdarjen z veliko močjo, nato pa ni vedel, kaj naj bi z njo počel. Takšen je cankarjanski pogled na zgodbo o talentih, nam pa božični čas ponuja svetle razlage istega sporočila: modri možje so znali usmeriti svojo pot, vedeli so, zakaj se gredo poklonit šibkemu Detetu. Ponižnost Božjega Sina nam je v pogum, zgled in upanje, da je mogoče iz hleva priti v raj.Naša nepopolnost in grešnost nista osrednja težava, treba je le s talenti, s katerimi je vsak od nas obdarovan, izpolniti svoj delček božjega načrta.
Dostop:

Od Ljubljane do Kočevja, kjer nadaljujemo pot v smeri Delnic (Brod na Kolpi), skozi Štalcarje, mimo gradu Kostel, skozi Faro. Tik pred mejnim prehodom Petrina zavijemo desno na ozko cesto, ki nas ob Kolpi pripelje do Osilnice.

Satelitska slika Osilnice z okolico

Ključne besede

Tag cloud Dodaj...
Please Enter New Tags Separated By Comma's
  ali zapri

Bela krajina  Dolenjska  Metlika  izlet  Črnomelj 
Komentarjev
Dodaj novIšči
marija   | 89.142.150.xxx | 2009-08-04 08:21:22
midva z možem sva prehodila doline Kolpe od Metlike do Osilnice in nazaj. Hodila sva štirinajst dni, ker sva tudi vmes taborila ob reki in se kopala. Je res čudovita s svojo podobo. Zelo lepe in urejene so redko naseljene vasice, okolica zelo čista, ljudje zelo prijazni. Peš poti so zelo urejene, razen okoli Adlešičev sva sama delala stezo ob Kolpi, ni bilo pokošeno. Svetujem, da je pokrajna vredna ogleda, pa četudi peš. No še to, nabrala sva veliko jurčkov in jih pri prijaznih ljudeh tudi pekla. To se je zgodilo petkrat.
Urednik   | Super Administrator | 2009-08-04 09:51:47
avatar Lahko bi svojo pot predstavila tudi v kaksnem prispevku, ki bi ga objavili na naši spletni strani ...
Komentiraj
Ime:
Spletna stran:
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
 
Security Image
Prosimo vpišite anti-spam kodo, ki jo vidite na sliki.

 
Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008