Domov arrow Vsi blogi arrow Fran Levstik
 
obcine
Občine
Kategorije prispevkov
Izleti po Sloveniji
Romarske poti
Slovenske pešpoti
Slovenska mesta in kraji
Slovenske domačije
Krajinski parki
Veliki Slovenci
Zanimivosti
Jezera
Novice
Vodniki in zemljevidi
Satelitska slika
Dogodki po Sloveniji
Trenutno ni napovedi.
Poglej cel koledar
Prijava

Pozabljeno geslo?
Slovenija
Slovenija
Osnovni podatki
Slovenske občine
Škofije
Statistika uporabnikov
48790 registriranih
0 danes
0 ta teden
0 ta mesec

Kam.si blogi

Blogi uporabnikov spletne skupnosti portala Kam.si


Sep 27
2009

Fran Levstik

Posted by svetlana in Velike LaščeŠmarna gorapovestpisateljpesnikpesemotroške pesmina danasnji danMartin KrpanLjubljanaDunaj

Na današnji dan, 28. septembra 1831, se je, v Dolnjih Retjah pri Velikih Laščah, rodil slovenski pesnik, pripovednik, dramatik in jezikoslovec, pa tudi urednik in borec za demokracijo, Fran Levstik.

Po osnovni šoli, je obiskoval normalko in se pripravljal za vpis na gimnazijo. Ker je bil nadarjen fant, bistre glave, so ga sprejeli v Alojzievišče. Zaradi svojih naprednih idej, je moral le tega zapustiti še pred maturo.

Preživljal se je kot domači učitelj. Bil pa je tudi časnikar, tajnik Slovenske matice in urednik slovarja. Nekaj časa je bil tudi pri Josipu Stritarju na Dunaju, na zadnje pa je služboval kot knjižničar v Ljubljani. Tu je tudi umrl, 16. novembra 1887.

Med njegovimi deli, je najbolj znana pripovedka Martin Krpan in potopis Popotovanje od Litije do Čateža ter mladinska povest Kdo je napravil Vidku srajčico. Pesmi je pisal že v gimnazijskih letih. Njegove lirske pesmi so bile večinoma posvečene dekletu, s katero se je nekaj časa tudi srečeval v Tacnu pod Šmarno goro. Pisal je tudi otroške pesmi, ki so izšle v znani izdaji z naslovom Najdihojca.

Portret Frana Levstika, vir: dLib

Zemljevid

Zadnji zapisi v bloge
Pisci blogov
Arhiv blogov
Zadnji prispevki

16:27 4.10.2008