Doma Blog Fran Milčinski

Fran Milčinski

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

blogi 420 knjige 429 Fran Milčinski

Fran Milčinski, pravnik, slovenski pisatelj, humorist in dramatik, se je rodil 3. decembra 1867, v Ložu, Loška dolina na Notranjskem. Lož je eno najmanjših slovenskih mest, ki ima mestne pravice že od leta 1477.  Pisatelj je umrl na današnji dan, 24. oktobra 1932, v Ljubljani.

Fran Milčinski se je šolal v Ljubljani, kamor se je družina preselila. Počitnice je preživljal v Lukovici, kjer je prijateljeval z Jankom Kersnikom. Po končani gimnaziji, je študiral pravo na Dunaju in ga tudi uspešno končal. Služboval je v Ljubljani in številnih krajih po Sloveniji, še najdalj pa v Idriji. Poročil se je leta 1910. z Marijo Krejči, s katero sta imela tri sinove in eno hčer. Eden od sinov je znameniti humorist, Fran Milčinski-Ježek.

Literarno delo Frana Milčinskega obsega pravljice, dramska dela in pa predvsem humoristične in satirične črtice in povesti. V zadnjo kategorijo sodi tudi vsem znana knjiga Butalci. To so smešne in poučne zgodbe o Butalcih, ki jim nič ne manjka, razen pameti. V času, ko je bil v Ljubljani sodnik za mladinsko prestopništvo, je napisal vzgojno povest  Ptički brez gnezda. Med pravljicami pa lahko omenim še Tolovaj Mataj in druge slovenske pravljice, ki so bile natisnjene leta 1917.

Objave iz iste kategorije: