Doma Blog Združenje zgodovinskih mest Slovenije

Združenje zgodovinskih mest Slovenije

blogi 420 skofja loka 083 20100504 1566180861 Združenje zgodovinskih mest Slovenije

Združenje zgodovinskih mest Slovenije je nastalo z namenom ohranjanja in spodbujanja življenja v starih mestnih jedrih, hkrati pa bi skrbelo za kulturno dediščino Slovenije. Ustanovljeno je bilo 12. junija 2001 na Ptuju. Predhodnica Združenja pa je bila Skupnost starih mest Slovenije, ki so jo že leta 1993 ustanovile občine Piran, Ptuj in Škofja Loka.

V teh treh občinah so stara mestna jedra razglašena za kulturni spomenik. Zavedajo se, da so stara mestna jedra turistična zanimivost in njihova ohranitev omogoča tudi gospodarski razvoj mesta.

Ponekod so stara mestna jedra zanemarjena, stare palače so v slabem stanju, tudi ulice in trgi so slabo urejeni. Pod okriljem Združenja zgodovinskih mest Slovenije, naj bi se te zadeve lažje in hitreje urejale.

Poleg omenjenih slovenskih mest, so v tem združenj še: Idrija, Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Novo mesto, Radovljica, Slovenske Konjice in Tržič.

Različni, zanimivi in pestri turistični programi, ki jih izvajajo pa so objavljeni v katalogu Zgodovinska mesta Slovenije. Katalog se dobi v turistično informativnih centrih, objavljen je tudi na spletu.

Pa prijetno pohajkovanje po starih mestnih jedrih vam želim.

 

Vir: katalog Zgodovinska mesta Slovenije in spletna stran zgodovinska-mesta.si

Objave iz iste kategorije: