Doma Blog Novo mesto

Novo mesto

blogi 420 novo mesto 044 20091025 1778418876 Novo mesto

Novo mesto, prestolnica naše jugovzhodne pokrajine Dolenjske, je nastalo v največjem okljuku reke Krke. Mesto je ustanovil vojvoda Rudolf IV. Habsburški, 7. aprila 1365 in ga poimenoval po sebi, Rudolfswerth. Ker pa na tem prostoru prej ni bilo nobenega naselja, so ga ljudje imenovali Novo mesto in tako je še danes.

Središče starega mestnega jedra je kapitelj s cerkvijo sv. Nikolaja, ki dominira nad mestom. Ob svojem obisku Novega mesta, sem se sprehodila čez Šmihelski most in nato ob reki Krki do Kandijskega mostu, ki nas pripelje v središče mestnih znamenitosti.

Tu je Glavni trg s čudovito zgradbo mestne hiše, v bližini pa stoji tudi frančiškanska cerkev sv. Lenarta. Cerkev je postavljena na mestu, kjer je bila nekoč kapela, ki jo je oglejski vikar izročil frančiškanom. V gotskem slogu grajena cerkev je res vredna ogleda.

V Novem mestu pa so se rodili in živeli tudi znameniti ljudje, kot so: slikar Božidar Jakac, pisatelj Dragotin Kette, olimpijski šampion Leon Štukelj, tu se je naselil tudi pisatelj Janez Trdina  in drugi.

Galerija slik

Objave iz iste kategorije: