Doma Blog Vse poti vodijo v Čemšenik

Vse poti vodijo v Čemšenik

Ko se peljete po avtocesti od Ljubljane proti Celju ali obratno, se običajno ustavite na Trojanah in si privoščite slasten krof. Največkrat nimate časa za občudovanje narave, vendar, če greste samo še kakšnih 100m naprej proti Izlakam boste zagledali Garni hotel Diana, od koder je čudovit razgled proti Izlaški dolini, Kumu, in obronkih  Čemšeniške planine.

Lahko se zapeljete še čisto malo naprej in na prvem križišču zavijete levo proti Čemšeniku. Vijugava cesta vas popelje skozi Šentgotard še naprej in z vsakim metrom poti se vam odpira nov čudovit razgled.

V Dobrljevem ali pa že prej lahko zavijete navzgor proti Prvinam, kjer lahko pustite počivati vašega jeklenega konjička, sami pa jo uberete peš do znamenite Čemšeniške planine druge najvišje vzpetine v Posavskem hribovju. Ponaša se s Črnim vrhom ( 1204 m ), Tolstim vrhom ( 1173 m ) in Planinskim domom  dr. Franca Goloba ( 1173 m ). Severna pobočja pokriva gozd, a na strmih južnih pobočjih so rastišča teloha, zvončnic, dišečega volčina, zlatega korena in zlatega klobuka. Zaradi širokega razgleda je priljubljena izletniška točka.

Pot ni naporna in pelje skozi bukov gozd. Globoko spodaj se skriva Čemšenik, iznad njega se vidi rdeča streha cerkvice na sv. Primožu, levo pa Jesenovo, Znojile….Partizanski vrh (Sveta planina), Javor…

Pozimi se na Prvinah lahko smučate, poleti pa  nabirate gobe, maline, zdravilne rastline….

Čemšenik je naselje pod planino, na 630 m nadmorske višine s približno 1 000 prebivalci. (Več o Čemšeniku na http://www.cemsenik.si/)

Kraj je dobil ime po češminu in njegovo ime se omenja že v 13. stoletju, ko so kot zaselki nastale tudi nekatere druge vasi. Razvaline gradu Gamberk pozdravljajo mimoidoče in pričajo o Valvasorjevih časih, ko se je skozi te kraje pa naprej v Savinjsko dolino tovorilo idrijsko živo srebro. Grad je ob stari trgovski poti 1040 postavil Ortholf III iz veje Ostrovrharjev. Med poznejšimi lastniki je bil tudi oče J. V. Valvasorja. Po letu 1880 je le še razvalina.

Ostanki nekdanjega dvorca ( Oferjeva hiša ) se nahajajo v središču Čemšenika. Nad Razborjem se bohotijo kamnite igle, med katerimi je najbolj znana Nazbutka, v Znojilah pa skala Baba.

 

Cerkev Marije Vnebovzete v Čemšeniku, ki je v jedru gotska, je bila v baroku predelana in kasneje razširjena. Njen tloris je dobil obliko križa v 18. stoletju. Na glavnem oltarju je pozlačen Marijin kip, star skoraj 300 let. Deli oltarja so narejeni v delavnici Štefana Šubica. Štefanov sin Janez Šubic je na sprednjih stranskih oltarjih naslikal sliki sv. Mihaela in Notburge. V  južnem stranskem pa je sv. Dominik, ki je delo baročnega slikarja  Fortunata Berganta. Križev pot je iz znane Layerjeve delavnice. Leta 1981 je bila notranjščina cerkve temeljito obnovljena. 

V bližini so še šola, Prosvetni dom, Oferjeva in Tinčkova hiša (med najstarejšimi), malo nižje v Ržišah pa so ostanki že omenjenega Gamberka.

 

Na gradu Prosvetno društvo vsako drugo leto prireja Grajske štorije in tako bo tudi letos v drugi polovici avgusta.

Vsake zadnje avgustovske sobote Turistično društvo Čemšenik prireja Čemšeniški pohod iz zagorskega Evroparka, mimo Klančiš, Gamberka, Zaloke, Čemšenika, sv. Primoža in od tam navzdol do Jesenovega, kjer je zaključek. Na pohodu je vedno zanimivo in zabavno, zato se ga pohodniki z veseljem udeležujejo.

V septembru v organizaciji TD v Prosvetnem domu nastopajo glasbeniki od blizu in daleč, a decembra je že  tradicionalni božični pohod z baklami.

 

Na domačem igrišču se odvijajo številna športna tekmovanja, a Prosvetno društvo ima odlično folklorno skupino, ki nastopa na prireditvah doma in drugod.

Slastne domače dobrote si lahko privoščite v Zaloki, a poleti je prijetno posedeti pod staro hruško izpred Kmečkega turizma Trojka v Jesenovem. Lahko se pa napotite skozi Ržiše mimo Gamberka, kjer vas čaka odlična postrežba tudi na Klančišah.

Čemšenik je lani v projektu Moja dežela, lepa in gostoljubna osvojil prvo mesto med hribovskimi kraji v regiji in sedmo v Sloveniji.

 

Težko življenje v hribih, naravne lepote in ljubezen do domačega kraja…je porodilo je številne umetnike: pesnike, slikarje,  pevce…

 

Objave iz iste kategorije: