Doma Blog Višarje in Kamniti lovec iz Doline mrzle vode

Višarje in Kamniti lovec iz Doline mrzle vode

Bliža se 3. avgust, ko je praznik treh narodov (slovenskega, italijanskega in avstrijskega) v romarskem središču svete Višarje. Običajno se gre do tja z gondolo iz Žabnice, jaz pa bom opisal pot iz Doline mrzle vode.

Z avtomobilom se peljemo po gorenjski avtocesti, prečkamo slovensko-italijansko mejo, nato se peljemo proti Trbižu in zavijemo v smeri proti Rabeljskemu jezeru oziroma Predelu. Vendar ne gremo do jezero, ampak avto pustimo v kraju Mrzla voda (italijansko Riofreddo).

Pot od tam naprej ni označena najboljše, zato se orientiramo po karti. Vzpenjamo se po grebenu po gozdu. Sprva hodimo po kolovozu, nato pa se kolovoz zoži v pot.

Ob poti lahko vidimo razne majhne oltarčke, ki so jih izdelali romarji in s katerimi  Mariji priporočajo v varstvo svoje  družine.

Po dveh urah hoje se pot odpre in zagledamo žičnico (smučišče).

Nato pridemo na planino Višarje. Od te planine pa do svetišča(v desni smeri – je označeno) je pol ure hoje.

Naša pot pa se nadaljuje na levo proti Kamnitemu lovcu, ki je visok 2071m. Do tja je še 2 ure hoje (skupno od doline 4 ure). Malo pod vrhom so jeklenice, tako da vzpon zahteva nekaj spretnosti. S Kamnitega lovca imamo lep razgled na Višarje.
blogi 63 Kamniti lovec 008 Višarje in Kamniti lovec iz Doline mrzle vode

Na poti smo srečali več slovenskim romarjev in gornikov kot italijanskih ali avstrijskih, kar priča o pomembnosti Višarij za Slovence.
blogi 63 Kamniti lovec 006 Višarje in Kamniti lovec iz Doline mrzle vode

S Kamnitega lovca se spustimo po varovani poti proti Sedlu Prašniku in nato po označeni poti v Dolino mrzle vode. Od vrha Kam. lovca do tam kjer smo pustili avto je še 4 ure hoje. 

Na strani kam.si si lahko preberete tudi članek o sami romarski cerkvi Višarje. Napisal ga je Franci Petrič.  Drugi članek o vzponu na Kamnitega lovca je napisal Peter Skoberne.

Objave iz iste kategorije: