Doma Blog Cerkev sv. Jakoba

Cerkev sv. Jakoba

 

blogi 420 ljubljana2 030 20090406 1762350165 Cerkev sv. Jakoba

Cerkev sv. Jakoba v Ljubljani leži ob vznožju Ljubljanskega gradu. Odpravimo se mimo Mestne hiše, mimo hiše Lili Novy, po Gornjem trgu do konca, na desni strani stoji cerkev sv. Jakoba, na levo pa je ena izmed poti, ki vodijo na Ljubljanski grad. Tu so leta 1644 jezuiti postavili prve jaslice na Slovenskem. Zgodovina oziroma nastanek cerkve sega v 12. stoletje. Jezuiti so jo prevzeli leta 1597.  in veljajo za začetnike višjega šolstva pri nas. Med pomembnejšimi učenci je tudi Jurij Vega , pomemben slovenski matematik.

Sprva gotska cerkev, je bila po italijanskem vzoru prezidana v baročno. Tekom let so cerkev še dograjevali in tako povečevali. Veliki oltar je iz 18. stoletja in je delo kiparja Francesca Robbe. Sicer je cerkev poznana po tem, da ima več kamnitih baročnih oltarjev, kar deset jih je  in zelo veliko umetniških kipov, ki so delo italijanskih kiparjev.

Ob cerkvi je majhen trg, na katerem stoji Marijin steber iz leta 1681. s kipom salzburškega umetnika. Na sedanji prostor ga je dal prestaviti arhitekt Jože Plečnik, ki je 1927. leta trg prenovil.

Objave iz iste kategorije: