Doma Blog Hrastovlje

Hrastovlje

 

blogi 420 Izola 0091 Hrastovlje

Ko se pelješ z vlakom na Primorsko, se pod Kraškim robom, ki je naravna meja med Krasom in Slovensko Istro, odpre dolina, kjer stoji vas Hrastovlje. Vas je poznana daleč na okoli po svoji znameniti, romarski cerkvi Sveta Trojica, ki stoji na skalni vzpetini nad vasjo in izvira iz 12. stoletja.

Cerkev Sveta Trojica je obdana z kamnitim obzidjem, saj je bila nekoč, v času turških vpadov, tu utrdba. Cerkev ima tri ladje, celo notranjost pa krasijo čudovite freske s prizori iz stare in nove zaveze. Najbolj poznana je znamenita freska Mrtvaški ples, ki jo lahko vidimo tudi na razstavi Slovenska zgodovina, v novo pridobljenih muzejskih prostorih na Ljubljanskem gradu.

Cerkev in Hrastovlje obdaja zelo slikovita narava. Če smo z avtom ali kolesom se lahko podamo na socerbski grad, v vasico Črni Kal, ki se ponaša z najstarejšo ohranjeno kmečko hišo v Sloveniji. V bližini je tudi vasica Osp, ki je s svojo naravno plezalno steno, še posebno zanimiva za plezalce. In še marsikaj zanimivega in lepega lahko najdemo v tem delu naše deželice.

Objave iz iste kategorije: