Doma Blog Anton Ažbe

Anton Ažbe

blogi 420 220PX 1 Anton Ažbe

Anton Ažbe, slovenski slikar in likovni pedagog, je umrl na današnji dan 6. avgusta 1905. v Munchnu. Rodil se je 30. maja 1862. blizu Škofje Loke, v vasici Dolenčice. Vas leži na pobočju Blegoša, v rojstni hiši je urejena spominska soba, pred hišo pa stoji spomenik Antonu Ažbetu.

Sprva so ga poslali, da bi se izučil za trgovca, sam pa si je izbral slikarsko pot. Učil se je v delavnici slikarja in freskarja Janeza Wolfa, ki je bil rojen v Leskovcu pri Krškem. Njegove freske so se ohranile na Vrhniki, v Trbovljah, Vrabčah in Vipavi.

Anton Ažbe se je iz Wolfove delavnice odpravil po nova znanja na Dunaj. Slikal je predvsem portrete. Njegovo najbolj znano slikarsko delo je Zamorka iz leta 1895. ki jo hrani Narodna galerija v Ljubljani.

blogi 420  400px Anton Azbe   Zamorka Anton Ažbe

Leta 1891. je Ažbe v Munchnu odprl slikarsko šolo, v kateri je tudi poučeval. V njej so se izšolali naši znameniti impresionisti: Rihard Jakopič, Matija Jama, Ivan Grohar in Matej Sternen. Ažbetova slikarska šola je bila znana daleč naokoli, tu so se šolali tudi vodilni srbski, hrvaški in ruski slikarji. Eden izmed bolj znanih je ruski slikar Vasilij Kandinsky, ki velja za začetnika abstraktnega slikarstva.

Vir: Enciklopedija Slovenije, Mladinska knjiga

vir fotografij: wikipedija

Objave iz iste kategorije: