Doma Izleti Zanimivosti Rudnik Mežica – muzej

Rudnik Mežica – muzej

zanimivosti mezica mezica Rudnik Mežica - muzejMed Peco in Uršljo goro, natančneje v Mežici, leži rudnik svinca in cinka, ki že nekaj let ne obratuje več. A rudnik vseeno ni popolnoma zaprt. Na voljo je vsem turistom, ki jih zanima zgodovina rudarstva na Koroškem, rudnine ter minerali. Rudnik je namreč spremenjen v muzej ter v turistični rudnik, ki si ga lahko ogledate peš ali pa kar s kolesom.

Muzej rudnika Mežica

V stavbi muzeja so predstavljene številne zbirke, ki lepo prikažejo zgodovino rudarstva na Koroškem ter osrečijo še tako zahtevne ljubitelje mineralov. Ogledate si lahko etnološko zbirko, zbirko mineralov, rud in fosilov, jamomersko sobo, zbirko fotografij lokalne flore in favne ter dokumentarni film.

V etnološki zbirki si lahko ogledate, kako so včasih živeli mežiški rudarji. Videli boste tipično rudarsko stanovanje, oblačila, posodo ter opremo. Tako si boste lahko ogledali rudarsko spalnico, kuhinjo ter vežo in videli, kako je potekal tipičen dan mežiške gospodinje, ko je njen mož delal v rudniku.

Ker je v Mežici dolga leta deloval rudnik, je razumljivo, da si v muzejski razstavi lahko ogledate tudi zbirko rud, mineralov in fosilov. Glavna rudna minerala v mežiškem rudniku sta bila galenit ter sfalerit, na ogled pa so postavljeni tudi drugi minerali, kot so wulfenit, anglezit, biseri ter ostanki fosilov, ki so jih našli v okolici Mežice.

Pri rudarjenju je bilo ključnega pomena, da so rudarji temeljito izmerili ter izrisali vsak jamski prostor. Vse podatke so beležili v jamskih kartah, ki si jih lahko ogledate v jamomerski sobi. Tam boste lahko videli načrte rudarskih rovov, ki segajo vse tja do leta 1786, videli pa boste tudi opremo, ki so jo jamomerci uporabljali pri svojem delu.

Poleg tega pa si je v muzeju možno ogledati tudi zbirko fotografij naravoslovnega fotografa Maksa Kunca, ki v sliki predstavi lokalno mikrofloro ter favno. Možen pa je tudi ogled dokumentarnega filma z naslovom Podzemlje Pece: labirint v goro.

Muzej je odprt od torka do nedelje od 9.00 pa do 15.00, ogled pa stane 3€.

Objave iz iste kategorije: