Doma Vodniki, zemljevidi, knjige Krančkova knjiga zakladov – vodič po Kranju za otroke

Krančkova knjiga zakladov – vodič po Kranju za otroke

Krančkova knjiga zakladovKrančkova knjiga zakladov – vodič po Kranju za otroke

Iz Zavoda za turizem Kranj smo prejeli privlačen vodič po Kranju za otroke. V nadaljevanju si lahko preberete kaj so v Zavodu o vodiču zapisali.

"L. 2008 smo rove pod starim Kranjem odprli za javnost in izjemna privlačnost podzemlja tudi za otroke je porodila idejo, da zanje oblikujemo poseben lik, ki bo na njim prijazen način predstavljal podzemni svet. Tako se je rodil škrat Kranček, ki se je najprej skrival samo v rovih, kjer je iskal svoj zaklad in otroke vodil skozi 1300 metrov dolgi podzemni kranjski znamenitosti. V zelo kratkem času pa je škrat postal zelo priljubljen, zato smo Krančku zaupali pomembno nalogo da med iskanjem svojega zaklada v mestu poišče še mnogo drugih pomembnih zakladov, ki jih skriva stari Kranj.

Tako je nastala Krančkova knjiga zakladov, vodič po Kranju za otroke, ki smo ga na Zavodu za turizem Kranj pripravili zato, da bi naše mesto otrokom predstavili na njim prijazen, zanimiv in zabaven način. Kranček otroke popelje po štirinajstih kranjskih znamenitostih in jim jih predstavi na jedrnat, duhovit način. Drugačnost je vidna že v sami podobi vodiča, ki je sestavljen iz petnajstih kartončkov, ki jih imajo otroci med sprehodom po mestu obešene okoli vratu. Tako imajo med sprehajanjem roke proste za druga dela. Knjižica dopušča možnost nadgrajevanja, na koncu pa je seveda tudi obvezen vprašalnik. Otroci za pravilno izpolnjene odgovore, ki jih pošljejo oz. prinesejo v Kranjsko hišo, prejmejo presenečenje.

Glavni cilj projekta je približati znamenitosti Kranja mladim, jih izobraževati in obenem ozaveščati o pomembnosti kulturne dediščine. Obenem želimo vzpodbujati družinski turizem, saj je Kranj nadvse primeren za družinske sprehode, združuje atraktivnost starega mesta z neokrnjeno naravo kanjona Kokre, v bližnji prihodnosti pa se bo igrišču na Pungertu pridružil še stolp, v katerega bodo po nove dogodivščine vstopali naši najmlajši. Vodič je namenjen tako predšolskim otrokom kot nižji stopnji osnovne šole, čeprav so podatki izbrani tako, da so lahko prvi "priročnik" za obisk Kranja skoraj za vsakogar.

Cena vodiča je 5,00€, zaenkrat je na voljo v Kranjski hiši (Zavod za turizem Kranj, Glavni trg 2, 4000 Kranj, http://www.tourism-kranj.si/, 04/23 80 450, [email protected]). Naša hiša je odprta od ponedeljka do sobote od 8. do 19. ure ter ob nedeljah in praznikih od 9. od 18. ure." (Zavod za turizem Kranj)

Objave iz iste kategorije: