Doma Vodniki, zemljevidi, knjige Sodobni zemljevidi Slovenije

Sodobni zemljevidi Slovenije

ZemljevidČeprav je Slovenija majhna država, s celotno površino le 20 273 km2, pa je pokrajinska raznolikost pri nas tolikšna, da jo težko najdemo kjerkoli drugje. Ravno to nam lahko dodobra oteži orientacijo po naši prečudoviti deželici. A na srečo imamo rešitev. Sodobni zemljevidi Slovenije nam omogočajo, da kadarkoli in kjerkoli brez težav najdemo točko, ki jo iščemo.

Zagotovo najbolj poznan sodobni zemljevid Slovenije je klasična karta, ki jo najdemo v vsakem razredu osnovne šole. Šolski zemljevid Slovenije nam v razmerju 1:500 000 prikaže vsa večja mesta ter cestne povezave, reke, gorovja ter druge naravne in kulturne znamenitosti, ki jih mora poznati vsak šolar. Ta zemljevid je primeren za nezahtevnejšo orientacijo, saj nam prikaže le osnovne podatke o okolici in nam poda našo približno lokacijo.

Ko se znajdemo v situaciji, ko želimo najti točno določeno točko, pa moramo poseči po natančnejših zemljevidih. Eden izmed takšnih je avto in turistična karta Slovenije, ki nam na dveh straneh prikaže vse cestne povezave v Sloveniji. Merilo 1:150 000 nam zadošča, da z avtom najdemo vsak kraj, ki ga želimo, saj so na tem zemljevidu vrisane tudi manj pomembne ceste in vozne poti. Ta zemljevid pa je opremljen tudi z načrti večjih slovenskih mest, ki nam olajšajo orientacijo po mestni džungli, ki zagotovo ni enostavna.

Še bolj natančni zemljevidi pa so t.i. specialke oziroma topografski zemljevidi, ki v merilu 1:25 000 (lahko tudi manj!) poskrbijo, da zagotovo ne bomo zašli. Z njihovo pomočjo se enostavno orientiramo po hribih ter gorah, saj so na njih vrisane skoraj vse poti, ki prepredajo našo deželo. Njihova slabost je le to, da zaradi merila pokrivajo le majhen del Slovenije. Tako lahko na prodajnih policah knjigarn najdemo specialke različnih slovenskih hribov in gora, vse od Pohorja pa do Triglava.

Sodobni zemljevidi Slovenije pa so prodrli tudi v digitalno obliko. Danes se marsikdo najraje poslužuje digitalnih zemljevidov, ki jih je na spletu že veliko. Uporabniški vmesnik pri takšnem zemljevidu omogoča uporabo miške, s pomočjo katere se premikamo po zemljevidu ter z enim klikom spremenimo merilo. Ti digitalni sodobni zemljevidi Slovenije so opremljeni z iskalniki, v katere napišemo želen cilj (kraj, ulica, naslov, naziv podjetja, …), računalnik pa nam ga sam poišče. S tem si prihranimo zamudno iskanje po zemljevidu, ki marsikoga spravi ob pamet. Naprednejše verzije digitalnih zemljevidov nam s posebnimi ikonami prikazujejo tudi dodatne točke, ki bi nas utegnile zanimati (avtobusne postaje, pošte, parkirišča, bencinske črpalke, …), drugi zemljevidi pa nam ponujajo dodatne nadgradnje, kot je na primer izračun razdalje med točkami in nam izrišejo tudi pot do našega cilja. Najboljše pri vsem tem pa je, da je mogoče vse digitalne zemljevide natisniti.

Ko pridemo do točke, ko se je v naši majhni deželi potrebno orientirati, spoznamo, da četudi smo majhni, vseeno potrebujemo pripomočke, ki nam omogočijo nemoteno orientacijo v neznanih krajih. Sodobni zemljevidi Slovenije, pa naj so v tiskani ali digitalni obliki, nam pri tem pomagajo in poskrbijo, da vedno nemoteno najdemo naš končni cilj. 

Objave iz iste kategorije: