Doma Slovenija Mesta Pišece – nova točka na turističnem zemljevidu Slovenije

Pišece – nova točka na turističnem zemljevidu Slovenije

mesta Pisece apartmaji pisece Pišece - nova točka na turističnem zemljevidu SlovenijePišece, majhno vas v bližini meje s Hrvaško, smo doslej poznali po tem, da se je tam rodil pomemben slovenski jezikoslovec in zgodovinar Maks Pleteršnik. Ljudje so se in se še vedno največ ukvarjajo z vinogradništvom in sadjarstvom, nekaj pa je zaposlenih tudi v nekmetijskih dejavnostih. Po zaslugi podjetnega domačina Martina Bibiča je z letošnjim letom v Pišecah zapihal nov veter. V svojem rojstnem kraju je, ob pomoči sredstev iz EU, pogumno odprl novo stran v življenju Pišec. Postavil je večji turistični objekt (Vila Silva Marija) s sedmimi apartmaji, bazenom, savno, kar vse bo zadovoljilo tudi najbolj razvajene in zahtevne goste. Sicer pa Martin Bibič verjame, da bo goste bolj kot kaj drugega pritegnila mirna, dobro ohranjena, neonesnažena in raznolika okolica, polna dobrosrčnih in odkritosrčnih ljudi, ki jih globalizacijske bolezni še niso niti oplazile.

mesta Pisece pisece Pišece - nova točka na turističnem zemljevidu SlovenijeNovo pridobitev so za svojo vzeli tudi ostali prebivalci Pišec in okoliških krajev; od nje si veliko obetajo. Vodstvo šole se je že dogovorilo z lastnikom vile za občasno uporabo bazena, tisti, ki se je domislil, da si bo verjetno kdo od gostov zaželel ježo ali vožnjo s konjem, je v ta namen že kupil konja, pridelovalci sadja (Pišece so znane po marelicah), zelenjave, alkoholnih pijač itd. si obetajo, da bodo tudi oni lahko naredili kakšen posel več kot doslej. Kot velik rodoljub jih Martin Bibič pri tem spodbuja, saj se zaveda, da bo njegovo podjetje uspešno poslovalo le tedaj, če ga bodo za svojega sprejeli in z njim zaživeli tudi krajani Pišec.
Pri tem je seveda jasno, da bo privabljanje gostov v prvi vrsti odvisno od lastnika, oziroma od njegove iznajdljivosti in dobrih zvez z agencijami, posameznimi turisti in skupinami, ki jih je že veliko spoznal v svoji dosedanji karieri hotelirja in gostinca. V ohranjanju dobrih navez s turisti zna biti izjemno prepričljiv in uspešen.

V neposredni okolici vasi se bodo gostje lahko sprehodili po idilični pokrajini med skrbno obdelanimi vinogradi in sadovnjaki, ali pa se bodo podali v gozd proti 650 m visoki Orlici, ki bdi nad Pišecami in jih ščiti pred severnimi vetrovi. Lahko bodo tudi občudovali orle, po katerih je gora dobila ime. Veliko je tudi urejenih pohodniških, kolesarskih in vinskih poti, oziroma cest. Celotna pokrajina je tudi administrativno zaščitena, saj je vključena v varstveno območje Kozjanskega parka. Tudi tisti, ki poleg narave radi obiskujejo in občudujejo kulturne in zgodovinske znamenitosti (cerkve, gradove, spomenike itd.) bodo na tem koncu Slovenije prišli na svoj račun.

Zanimiv kraj in širša okolica

mesta Pisece pisece bazen Pišece - nova točka na turističnem zemljevidu SlovenijeLepo vidna in skoraj na dosegu roke je župna cerkev sv. Mihaela v Pišecah, z oltarji prinešenimi iz Radelj. Tudi pišečki grad vitezov Mosconov ni prav daleč. V lepo obnovljenem gradu potekajo evropsko pomembne aktivnosti (srednjeevropska akademija za ekologijo). V gradu je že leta 1820 začela delovati zasebna ljudska šola barona Moscona. V grajskem parku si obiskovalec lahko ogleda okoli 35 različnih vrst dreves, med katerimi posebej izstopa več kot 50 m visoka sekvoja.
Za celotno Slovenijo je pomemben grad Mokrice, ki je bil dolgo časa v lasti grofov Auerspergov in zagrebške škofije. Tik ob njem je lepo urejeno igrišče za golf z 18 luknjami. Še bliže kot grad Mokrice je grad Brežice, z imenitno poslikano viteško dvorano, v kateri se odvijajo mednarodno odmevni koncerti (Seviqs Brežice) in druge prireditve.Tudi sosednja vas Bizeljsko se ponaša z gradom, ki pa nima večje vrednosti, saj so zadnji lastniki Windischgrätzi odnesli vse dragocenosti.
Vožnja ob Sotli navzgor nas najprej pripelje do Bistrice ob Sotli, z romarsko cerkvijo sv. Petra. Če v kraju zavijemo levo nas kratka cestica najprej pripelje pod Svete Gore, ki so zadnji izrastek bohorsko-orliškega gorskega hrbta. Na njih je razvrščeno petero cerkva, z osrednjo romarsko cerkvijo, posvečeni Marijinemu rojstvu, omenjeno že leta 1265. Še nekoliko naprej v isti smeri pridemo do vasi Podsreda z imenitnim renesančnim gradom.
Če nadaljujemo potepanje proti severu pridemo do vsem Slovencem znanega termalnega kopališča in zdravilišča (Atomskih toplic) v Podčetrtku in do term Olimia v neposredni bližini kraja Olimje s samostanom, ki je znan po najstarejši lekarni v tem delu Evrope.
Še prej kot terme Olimia bi bilo treba omeniti Terme Čatež, saj od Pišec niso oddaljene več kot 20 km. Gostje v Bibičevem hotelu, ki si bodo tudi v zimskem času omislili plavanje v topli termalni vodi se bodo z lahkoto odpeljali na kopanje v Terme Čatež, kar pa lahko storijo tudi v vseh drugih letnih časih.

Spletna stran: www.apartmaji-pisece.si

Filter by

Objave iz iste kategorije: