Doma Slovenija Mesta Bled

Bled

Mesto Bled predstavlja enega izmed najprivlačnejših turističnih krajev v Sloveniji, tako za tuje kot za domače goste. Mesto leži na nadmorski višini 500 metrov in se nahaja v središču razgibane alpske pokrajine, katero so v preteklosti preoblikovali ledeniki. Prav tako mesto ponuja čudovite razglede na okoliška hribovja in gore, saj leži na vzhodnem vznožju Julijskih Alp. Bledu daje posebno čarobnost jezero, katero je dobilo ime po tem kraju. Na sredini Blejskega jezera stoji majhen otoček s cerkvijo. Podružnična cerkev Marijinega vnebovzetja na Blejskem otoku izvira iz 17. stoletja, ob cerkvi pa lahko najdemo cerkveni zvon s posebno zgodovino, kateri danes velja za prinašalca sreče in miru.

Bled
Bled

Blejski otok je moč obiskati z majhnimi lesenimi čolni ali pletnami, katere spadajo pod posebno značilnost prevažanja potnikov po Blejskem jezeru. Če pa bi želeli v poletnih mesecih v Blejskem jezeru tudi plavati, tedaj so nam na voljo nekatera urejena kopališča, kot so Velika in Mala Zaka ob Blejskem jezeru, grajsko kopališče ter plaža Mlino.

Kulturne znamenitosti na Bledu

Bled, poleg svojih naravnih danosti, ponuja tudi številne kulturne znamenitosti, katere je vredno obiskati. Mesto se ponaša z bogato kulturno zgodovino, zato v mestu lahko opazimo arhitekturo iz 18 in 19. stoletja ter številne spomenike in galerije, katere ohranjajo kulturno dediščino mesta.

Muzejska zbirka na Blejskem gradu

Na vzpetini, katera se visoko vije nad mestom, stoji mogočni Blejski grad. Blejski grad, zaradi svoje lege, ponuja najlepše razglede na celotno mesto, Blejsko jezero ter okoliško hribovito pokrajino. Blejski grad slovi po svoji arhitekturi, katera sega vse do leta 1500. Na Blejskem gradu si lahko ogledamo muzejsko zbirko, katera nudi uvid v zgodovinski razvoj Bleda, njegove kulture in prebivalstva.

Blejski grad
Blejski grad

Razstavni prostori na gradu prikazujejo zgodovino nastanka gradu in posamezne značilnosti v vseh zgodovinskih obdobjih. V poletnih mesecih na grajskem dvorišču prirejajo številne kulturne prireditve. Najbolj obiskano kulturno prireditev predstavljajo srednjeveški dnevi, ko vitezi skušajo obiskovalcem predstaviti značilnosti  srednjeveškega življenja na gradu.

Gotska cerkev svetega Martina na Bledu

Gotska cerkev svetega Martina na Bledu
Vir: Mister No [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

Neogotsko cerkev, posvečeno svetemu Martinu, so zgradili leta 1905, na enakem mestu, kot je pred njo tu stala gotska cerkev iz sredine 15. stoletja ter kapela, ki je bila postavljena že pred letom 1000. Obnova cerkve svetega Martina na Bledu je potekala pod budnim nadzorom velikih imen slovenske umetnosti in arhitekture, med njimi sta bila arhitekt Jože Plečnik in izdelovalec fresk Slavko Pengov. Cerkev svetega Martina je posebna zaradi svoje gotske arhitekture, razkošnih fresk v notranjosti ter dobro ohranjenih zidov, kateri ostajajo pomemben del cerkve že od 15. stoletja.

Posebnosti Bleda in njihova simbolika

Bled navdušuje z naravnimi in kulturnimi znamenitostmi, vendar je pri tem številnim obiskovalcem znan po določenih posebnostih, katere predstavljajo velik del turistične ponudbe na Bledu. Med njimi je znamenita blejska kremna rezina oziroma po domače kremšnita, pa vožnja s tradicionalnimi kočijami oziroma fijakerji ter obisk Blejskega otoka s tradicionalnimi pletnami.   

Znamenita blejska kremna rezina kot simbol blejske kulinarike

Blejska kremna rezina ali kremšnita
Vir: Erik from Laagri, Estonia [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Znameniti blejski kremni rezini pravimo tudi kremšnita. To sladico lahko poskusimo v nekaterih restavracijah in kavarnah na Bledu.

Recept za pripravo kremne rezine so pred 60 leti pripeljali iz Srbije, vendar so recepturo tu dopolnili in tako je nastala slovita blejska kremna rezina.

V vseh teh letih so na Bledu spekli in prodali kar trinajst milijonov kremšnit.

Vožnja s fijakerji okoli Blejskega jezera

Fijakerji so pravzaprav tradicionalne odprte kočije, s katerimi se lahko popeljemo na vožnjo okoli Blejskega jezera. Pri tem se lahko odločimo tudi za vožnjo na Blejski grad ali pa v bližnjo okolico mesta. Društvo Blejskih fijakerjev skrbi za ohranjanje dolgoletne tradicije prevažanja potnikov v tradicionalnih odprtih kočijah.

Vozniki fijakerjev so pri svojem delu največkrat oblečeni v tradicionalna oblačila, katera izvirajo iz krajev v okolici Bleda. Opravljanje dela voznika tradicionalne kočije je vezano na določena pravila, saj se poklic voznika kočije deduje in ga zato ne more opravljati vsakdo, vendar le sinovi voznikov fijakerjev.

Tradicionalni blejski čoln ali pletna

Pletna - tradicionalni blejski čoln
Pletna – tradicionalni blejski čoln

Pletne so tradicionalni leseni čolni, ki že dolgo časa skrbijo za prevoz potnikov od obale Blejskega jezera pa vse do Blejskega otoka. Pletne so privezane na pomolih na različnih lokacijah ob obali Blejskega jezera. Na Blejski otok nas bodo zapeljali vozniki teh čolnov, imenovani pletnarji, pri čemer uporabljajo posebno tehniko veslanja, kar pomeni, da med veslanjem z dvema vesloma stojijo in ne sedijo. Domačini Bleda so pletne začeli izdelovati in uporabljati že v 16. stoletju, pri čemer so se pred vremenskimi vplivi zaščitili tako, da so čoln prekrili s platneno streho.

Največja jezera v Sloveniji

JezeroLegaNadmorska višinaPovršinaNajvečja globinaTip jezer
Cerkniško jezeroCerknica563 mnm2.500 ha*10,2 mpresihajoče jezero
Ptujsko jezeroPtuj224 mnm346 ha12 mhidroelektrarna
Bohinjsko jezeroBohinj525 mnm318 ha45 mledeniško jezero
Vuhreško jezerohidroelektrarna Vuhred335 mnm241 ha23 mhidroelektrarna
Mariborsko jezero (Brsteniško jezero)Maribor279 mnm239 ha14,5 mhidroelektrarna
Perniško jezeroPernica260 mnm203 ha4,5 mhidroelektrarna
Vuzeniško jezeroVuzenica350 mnm196 ha11 mhidroelektrarna
Ožbaltsko jezeroOžbalt na Dravi306 mnm154 ha25 mhidroelektrarna
Sestrško jezeroMedvedce254 mnm150 ha4 mzadrževalnik
Ormoško jezeroOrmož213 mnm150 ha9 mhidroelektrarna
Blejsko jezeroBled475 mnm147 ha30,6 mledeniško jezero
Velenjsko jezeroVelenje367 mnm143,5 ha54,5 mrudniško jezero

Naravne znamenitosti Bleda in okolice

Bled z okolico ne ponuja le raziskovanja po Blejskem jezeru in otoku, temveč je v njegovi bližnji okolici mnogo drugih naravnih danosti, katere je vredno obiskati. Bled leži takoj izven Triglavskega narodnega parka, ta pa ponuja številne športne aktivnosti in raziskovanje pokrajine v osrčju Julijskih Alp.

Hribovja in osamelci nad Blejskim jezerom

V bližnji okolici Bleda se nad Blejsko jezero dvigujejo številni hribi, kateri ponujajo čudovite razglede. Tako se nad Bledom dviguje manjši hrib z imenom Straža, na katerega se lahko povzpnemo po urejeni poti ali pa si pot olajšamo in tako koristimo prevoz s sedežnico. Na vrhu Straže se lahko preizkusimo v adrenalinskih aktivnostih, saj je na tej lokaciji postavljen velik Pustolovski park Bled. Pozimi se Straža spremeni v urejeno manjše smučišče, poleti pa se lahko na njenih pobočjih prepustimo adrenalinskemu suhemu sankanju.

Ojstrica
Vir: No machine-readable author provided. Brane.Blokar assumed (based on copyright claims). [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Ojstrica nad Blejskim jezerom je dosegljiva po urejeni stezi, katera se prične v Kampu Bled.

Ojstrica v višino meri le 611 metrov nadmorske višine, zato njen vrh lahko osvojimo v dvajsetih minutah.

Hribovje nad Blejskim jezerom zajema tudi Malo in Veliko Osojnico, kjer nas ob osvojitvi njunih vrhov, med 650 in 750 metri nadmorske višine, pričaka čudovit razgled na Bled, Karavanke, Julijske Alpe in alpske doline.

Soteska Vintgar v bližnji okolici Bleda

Soteski Vintgar pravimo tudi Blejski vintgar, saj leži le štiri kilometre od mesta Bled. To sotesko je v preteklosti izdolbla reka Radovna, sedaj pa se skoraj dva kilometra dolga soteska vije med navpičnimi skalnatimi stenami okoliških hribov Homa in Boršta. Blejski vintgar je poseben ravno zaradi reke Radovne, katera s svojo smaragdno zeleno barvo teče svojo pot in pri tem ustvarja številne slapove, brzice in tolmune. Blejski vintgar je s svojim imenom dal navdih imenovanju tudi ostalih sotesk v alpski pokrajini, kot sta Iški vintgar ter Ribniški vintgar v Bohinju.

[wpgmza id=”5″ marker=”265″ zoom=”11″]

Objave iz iste kategorije: