Doma Izleti Zanimivosti Gostilna Krona

Gostilna Krona

Domžale so dobile Krono

Hotel KronaV avgustu leta 1998 so tudi Domžale dobile svojo Krono, nekdaj zelo priljubljeno ime za gostinske objekte v nemško govorečih deželah pa tudi v Sloveniji. Pravzaprav stoji objekt že čisto na robu Domžal, dobrih sto metrov od gostišča Repovž v smeri proti Ihanu, na Ihanski cesti 2. Na to lokacijo jo je ‘postavil’ Domžalčan Stanislav Glavič, ki je bil tu doma. Vendar pa od domačije Glavičevih ni ostalo prav ničesar, kajti na istem mestu je zrastel hotel z 22 sobami, velikim apartmajem, restavracijo in še nekaterimi drugimi prostori.

Pravzaprav si je težko predstavljati, da posameznik zmore postaviti na noge tako velik objekt, ki pa ni samo velik, marveč je tudi razkošno opremljen in nasploh vsestransko domišljen in urejen. Težko si je to predstavljati, četudi ta posameznik že več desetletij dela v Nemčiji in če ga pri tem še tako zavzeto podpira cela družina. Glavičeva sta imela in še imata svojo restavracijo v Frankfurtu, imela pa sta in še imata tudi dve hčerki, ki sta obe ‘pristali’ v gostinstvu. Ena ima restavracijo v 40 km od Frankfurta oddaljenem Mainzu, druga pa je potem, ko se je v Nemčiji izučila za kuharico in hotelirko prišla nazaj v Slovenijo.

Vsak začetek je težak

Hotel Krona Skupaj s svojim možem Tinetom Bibičem (in še ne leto starim sinom Martinom) sta pogumno prevzela hotel in ga tudi pogumno vodita. Seveda bi tudi ona dva lahko pritrdila pregovoru, da je vsak začetek težak, vendar pa hkrati po slabih dveh letih že lahko ugotovita, da je bil ta začetek v njunem primeru uspešen. Hotel je v povprečju zaseden 70 odstotno, restavracija pa tudi. Gostje prihajajo iz domovine in tujine – mnogo je tudi starih znancev iz Nemčije. Domžale so se izkazale kot posrečena lokacija za tak objekt, saj doslej niso imele niti enega gostišča, ki bi turistom lahko ponudil več kot 10 ležišč.

Tudi kar zadeva poslovanje hotela v prihodnje, se ni bati. Garancija za to sta predvsem oba upravljalca hotela, saj se oba spoznata na vse od recepcije, ki jo v glavnem vodi žena Silva, do kuhinje, kjer je ‘glavni’ njen mož Tine. Seveda pa sama ne zmoreta vsega dela, ki ga je v takšnem gostišču res veliko, zlasti ob obisku večje skupine gostov. Zato sta zaposlila še nekaj drugih oseb in vsi skupaj zmorejo postoriti vse, kar je potrebno.

Hotel KronaDruga garancija pa je njun odnos do gostov. ‘Moj gost je moj prijatelj’, pravi Tine in da to slehernemu obiskovalcu tudi vedeti. Pokaže mu, da ga je vesel, postreže mu z dobro hrano in prijazno besedo – z dušo, kot bi lahko rekli. Zato se k njima ljudje radi vračajo in to je prav gotovo dobra osnova za uspešno poslovanje. Hkrati pa premišljeno skrbita tudi za reklamo, s čemer privabljata vedno nove goste. Tako se hotel Krona redno pojavlja na TV (POP TV), v tiskanih medijih, pri raznih promocijskih in dobrodelnih akcijah in prireditvah, ki se ponavadi izkažejo kot zelo učinkovite. Na ta način se je hotel Krona iz Domžal že dodobra zasidral v zavesti številnih Slovencev, zlasti tistih, ki kaj dajo nase in imajo ponavadi tudi nekaj več pod palcem. To so v prvi vrsti poslovneži, domači in tuji, razne glasbene skupine, estradni umetniki, od časa do časa pa se pri njih nastani tudi kakšna športna ekipa (npr. nogometna reprezentanca Slovenije).

Kar zadeva hrano, je Tine res pravi mojster. Kuharsko šolo je obiskoval v Novem mestu in se nato zaposlil v Čateških Toplicah. Kuhal je tudi na gradu Mokrice in po raznih krajih na morju. Kuharsko znanje je kasneje dopolnil še v Nemčiji, kamor je odšel leta 1990. Tam se je naučil pripravljati razne tudi zelo eksotične jedi. Sicer pa Tine tudi v kuhinji ne pozablja na slovenske jedi in slovenske specialitete. Prav s temi specialitetami, domačimi in tujimi, preseneča in razvaja goste. Od tujih proizvajalcev pijač in drugih izdelkov se hitro preusmerja na domače slovenske proizvajalce. To velja tako za pivo in druge alkoholne in brezalkoholne pijače, kakor tudi za hrano in prehrambene izdelke.

"Za nas Slovence, kot majhen narod, je medsebojna povezanost še kako pomembna", je prepričan Tine. To bo postalo še bolj pomembno, potem ko se bo Slovenija vključila v Evropsko unijo, od katere pa Tine ne pričakuje nič dobrega.

Tine iz Pišec

Hotel KronaPišece, slikovita vas na Bizeljskem, so poleg zapriseženega slovenstva, Tinetova šibka točka. To se kaže na različne načine, predvsem pa s tem, da je Pišecam namenjen kar poseben prostor – pišečka soba, ki jo postopoma opremlja z eksponati iz Pišec. To so zelo različni predmeti in orodja pa tudi razne listine, odlikovanja in slike. Predvsem si prizadeva, da bi sobo opremil s slikami pomembnejših osebnosti iz Pišec in njihove okolice, kot je npr. Maks Pleteršnik, grof Moscon in drugi.

Predvsem pa je za vse nas in zlasti še za zdomce pomembno Tinetovo sporočilo: čimprej naj se vrnejo domov in naj ne mečkajo. Prenehajo naj sanjati o lepi in bogati prihodnosti na tujem. "Jaz nisem niti za trenutek pomislil, da se ne bi vrnil v Slovenijo. Še bolje bi bilo, če bi se vrnil še preje. Srečen sem, da sem doma, četudi zaslužim nekaj manj kot bi v Nemčiji. Tu se trudim za sebe, za svojo družino in za svojo državo", prepričljivo pove Tine. Mnogi naši ljudje so postavili hiše v domovini, kajti starši želijo domov, otroci pa ne. Tako ostajajo hiše prazne in ljudje nesrečni.

Ko je šlo Sloveniji za biti ali ne biti, je Tine že pričel novačiti somišljenike – slovenske fante v Nemčiji – ki bi se v primeru potrebe pridružili branilcem domovine. K sreči je bila vojna za Slovenijo kratka in ni bilo potrebe. Medtem ko so mnogi bežali iz Slovenije, se je Tine pripravljal na vrnitev. Zlasti ga je razkačila vest, ki k sreči ni bila točna, da so Brežice zbombandirane. Namesto s soborci se je Tine vrnil z družino in tako zastavil svojo in našo zgodbo o uspehu.

Spletna stran Hotela Krona: http://www.hotel-krona.com/

Objave iz iste kategorije: