Doma Slovenija Mesta Gornji Grad

Gornji Grad

mesta gornji grad gornji grad Gornji GradPredstavljamo izjemno slikovito naselje Gornji Grad. V celotni občini živi nekaj manj kot 3000 prebivalcev, a kraj se ponaša z enim največjih arhitekturnih biserov Slovenije.

V bližini Kamnika, ne tako daleč od glavnega mesta Ljubljane (približno 50 kilometrov), leži Gornji Grad. Kraj leži v Zadrečki dolini, v sredi predalpskega pogorja. Sem se lahko pripeljete preko prelaza Črnivec, ki leži na okoli 900 metrih nadmorske višine.

mesta gornji grad gornji grad 1 Gornji GradGornji Grad ima zelo lepo okolico, ki je poraščena z bogatimi gozdovi. Okoli ležijo hribi, ki so za pohodnike zelo privlačni. Med njimi so najbolj znani Rogatec, Menina planina in Lepenatka. Gostje se radi odločijo za aktivnosti v naravi, predvsem za izlete v naravo, gorsko kolesarjenje ter jadralno padalstvo.

Gornji Grad je znan po turistični dejavnosti, turističnih kmetijah in gostiščih. Med prireditvami vsako leto največ ljudi pritegne čebelarski praznik, ki ga gostijo v mesecu juliju.

mesta gornji grad gornji grad 2 Gornji GradGornji Grad je bil že pred skoraj tisočletjem upravno, kulturno in zelo pomembno cerkveno središče tega dela Slovenije. V kraju so ustanovili Benediktinski samostan (leta 1140), ljubljanska nadškofija pa je tu ustanovila svojo letno rezidenco (v 15. stoletju in do konca 18. stoletja). Iz tega obdobja je pred vhodom v župnišče tudi oltar sv. Andreja (iz leta 1527).

mesta gornji grad gornji grad 3 Gornji GradV tem času so v kraju obnovili izjemno katedralo sv. Mohorja in Fortunata. Gre za mojstrovino baročne arhitekture, v kateri so nagrobne plošče prvih ljubljanskih škofov in edinstveni božji oltar. Tu so zbrane pomembne oltarne slike. Med drugim sta avtorja nekaterih tudi Leopold Layer in Johann Kremser-Schmidt. V sosednjem naselju Nova Štifta je znana romarska cerkev Device Marije.

Filter by

Objave iz iste kategorije: