Doma Izleti Romarske cerkve Log v Železnikih

Log v Železnikih

Podružnična cerkev sv. Frančiška Ksaverija

Log v Železnikih

Stisnjene v tesno dolino selške Sore in strme bregove Kovaškega vrha, Globočnika in druge, stoje starodavne hiše s skrilastimi strehami, pomoli, polkrožnimi kamnitimi vhodi in okenskimi okviri z izbrano kovanimi mrežami in polknicami, s cesto, ki se s težavo preriva med hišami – to so Železniki, kraj, pri katerem že ime pove, da ga je zaznamovala dolga tradicija kovaštva in železarstva. Samotarski “upokojeni” plavž, ki je zadnjič talil rudo davnega leta 1902, še po toliko desetletjih pripoveduje zgodbo o rudarjih, kovačih, žebljarjih, oglarjih in drugih možeh, ženah in otrocih, ki so pol tisočletja živeli, delali in umirali zaradi železa.

Železniki so polni spominov na takšno preteklost. Pa tudi vere. O tem govorita kar dve cerkvi: sv. Antona in sv. Frančiška Ksaverija. K njima so se zatekali prebivalci pred in po svojem težkem delu po duhovno tolažbo in pomoč.

Prav v razgibana leta 18. stoletja, ko je na Slovenskem zacvetelo češčenje sv. Frančiška, priprošnjika v vsaki stiski, sodi tudi zidava cerkve njemu v čast na Logu v Železnikih. Tukajšnji kovači, utrujeni od težkega dela, so potrebovali posebnega tolažnika in so si ga našli prav pri tem “decembrskem” svetniku. Leta 1706 so pozidali cerkvico, napravljeno po meri in okusu preprostega, a vendar izbrane lepote željnega človeka. Na zunaj prav nič drugačna od naših baročnih lepotic, skriva v sebi razgibano baročno rezbarijo: glavni oltar sv. Frančiška ter dva stranska, ki se pohvalita s slikami Valentina Metzingerja. Kovači so hoteli bogato opremiti svoje svetišče. V prejšnjem stoletju (leta 1857) je obok prezbiterija in steno slavoloka poživil mojster Štefan Šubic. Tu je upodobil vso znamenito Frančiškovo življenjsko zgodbo z znanimi čudeži in drugimi izrednimi dogodki. Olepšala ga je tudi roka mojstra Layerja, ki je za glavni oltar naslikal podobo cerkvenega zavetnika, pa tudi dela številnih drugih mojstrov.

Sveti Frančišek Ksaverij je v Železnikih tudi po letu 1909, ko je ugasnil zadnji ogenj v vigenjcu in tako zaznamoval konec petstoletnega železarstva, ostal posebno češčen. Kakor pravi v svojih spominih (Moj obračun) France Koblar, je bila v adventu od sv. Katarine do sv. Frančiška posebna devetdnevnica v Frančiškovi cerkvi: “ganljiva pobožnost z mašo in popoldne z litanijami. To pobožnost so Ijudje zelo Ijubili, posebno začetek in sklep.” Organist in učitelj Jožef Levičnik v Železnikih, znan po tem, da je nabiral ljudsko blago, je v preteklem stoletju napisal pesmi v čast Frančišku Ksaveriju, ki se tudi po več kot sto letih po posebnih napevih še vedno pojejo. Ena od pesmi pripoveduje takole:

V cerkev smo tvojo se danes mi zbrali,
sveti Frančišek, oj slavni svetnik.
Da bi ti srčno hvaležnost skazali,
ker si v nebesih naš zvest pomočnik.

Zdavnaj že predniki naši častili
tebe v tej cerkvi so vneto, zvesto.
V mnogih težavah tolažbo dobili
mars ‘kteri čudež potrdi nam to.

Po njih zgledu tudi mi se zberemo
večkrat v letu pred tvoj svet’ oltar.
Sprejmi češčenje, ki ti ga dajemo,
prošenj tud’naših ne zavrzi nikdar.

Cerkev sv. Frančiška na Logu je bila včasih znana po vsej Selški in Poljanski dolini. Danes se v njej zbirajo predvsem domačini.

Avtor: Franci Petrič
Foto: Marjan Smerke

Informacije:

Župnija Železniki
Trnje 23
4228 Železniki

Telefon: (04) 510 21 02

Dostop: z avtom do cerkve.

Glavni shod: sv. Frančišek Ksaverij (3. december) in devetdnevnica pred tem.

Objave iz iste kategorije: