Doma Blog Kostanj

Kostanj

Oktober je čas za nabiranje kostanja. Otroci v šolah uporabljajo predvsem divji kostanj iz katerega s pomočjo zobotrebcev izdelujejo različne možice in živalce, na primer žirafo . Za prehrano pa se uporablja domači ali pravi kostanj .

 V Sloveniji pa tudi drugje je bil pomemben vir prehrane ljudi v časih, ko še niso poznali krompirja. Predvsem so iz njega delali pire, danes pa ga doma večinoma samo skuhamo, redkokdaj spečemo. Pečenega si ponavadi privoščimo samo v mestu, kjer ga ponujajo zavitega v škrniceljčke iz časopisnega papirja. Ampak tisti je precej drag.

Zanimivo se mi zdi, da sem na eni od slovenskih strani  z recepti našel kar 50 receptov za jedi iz kostanja.  In baje je glazirani kostanj ena najboljših sladic na sploh. Bo treba čim prej poskusit. 🙂

 Meni pa je pri vsem tem najljubše, in najbolj zdravo, nabiranje kostanja.  Samo vzeti je treba košaro in počakat na prvo slano in poiskat kakšno mesto, kjer ga je dovolj. V Sloveniji menda raste povsod, razen na Koroškem. Ali je to res?

Objave iz iste kategorije: