Doma Blog Stanko Bloudek

Stanko Bloudek

 blogi 420 ljubljana 087 Stanko Bloudek

Ko slišimo ime Stanko Bloudek , prav gotovo pomislimo na smučarske skoke in skakalnice. In prav na današnji dan, 4. februarja 1934,  je bila otvoritev Bloudkove skakalnice v Planici pod Poncami, v Julijskih Alpah na Gorenjskem .  V Planici še vedno vsako leto prirejajo tekme za svetovni pokal v smučarskih skokih.

Stanko Bloudek se je rodil 11. februarja 1890. leta v Idriji . Uspešno je končal študij na strojni fakulteti in sprva je bil konstruktor letal in avtomobilov. Kasneje se je usmeril v športne vode in  bil začetnik mnogih športnih panog na Slovenskem . V Ljubljano naj bi prinesel prvo nogometno žogo in čevlje za nogomet. Ukvarjal se je z umetnostnim drsanjem in bil nekajkrat prvak bivše države Jugoslavije. Pomagal je pri razvoju atletike, tenisa, plavanja, smučanja in seveda smučarskih skokov.

Bloudkova velikanka v Planici , ki je ime dobila po svojem konstruktorju, je bila že večkrat  prenovljena in ker se je pred leti sesula, zopet čaka, da odgovorni izpolnijo svoje obljube in jo usposobijo za nove zmage v smučarskih skokih.

Objave iz iste kategorije: